Vijesti


Kostjerevac: Ukinuta presuda i određeno novo suđenje za silovanje u Zvorniku 5. Novembra 2021. Suđenje Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine uvažilo je žalbu Državnog tužilaštva i ukinulo presudu kojom je odbijena optužnica protiv Adema Kostjerevca, optuženog za zločin u Zvorniku.
Presuda Damiru Hadžiću i ostalima 9. novembra 5. Novembra 2021. Suđenje Presuda nekadašnjem načelniku sarajevske Općine Novi Grad Damiru Hadžiću te službenicima Jasmini Horo i Jusufu Čauševiću zbog zloupotrebe položaja bit će izrečena 9. novembra, odlučeno je nakon iznošenja završnih riječi na ročištu na obnovljenom suđenju.
Suđenje banjalučkim policajcima nastavljeno iskazima inspektora 4. Novembra 2021. Vijest U nastavku suđenja inspektorima banjalučke Policijske uprave (PU) Mikici Marijancu i Zoranu Bošnjaku, optuženima za sprečavanje dokazivanja u slučaju smrti Davida Dragičevića, inspektor MUP-a RS-a Siniša Kojdić posvjedočio je da je mjesto na kojem je pronađeno tijelo bilo kontaminirano kada je on došao.
Sud BiH bez zvanične obavijesti da je Srbija preuzela krivično gonjenje Novaka Stjepanovića 4. Novembra 2021. Vijest Sud Bosne i Hercegovine još uvijek nije zvanično obaviješten da je Srbija preuzela krivično gonjenje Novaka Stjepanovića, optuženog za zločine počinjene u Bratuncu 1992., iako mu je počeo postupak u Višem sudu u Beogradu.
Dušan Sladojević i Risto Lečić Uloženi materijalni dokazi Tužilaštva na suđenju “ravnogorcima” 4. Novembra 2021. Suđenje Državno tužilaštvo je, u nastavku suđenja pripadnicima Ravnogorskog pokreta zbog izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti, uložilo materijalne dokaze, među kojima su videosnimci i fotografije prikazani u sudnici na jednom od ranijih ročišta.
Zastara i odbacivanje tužbi kao dodatna kazna za preživjele 4. Novembra 2021. Vijest Većina preživjelih žrtava seksualnog nasilja osjeća da ih je sistem napustio i izdao zbog prakse pozivanja na zastaru u parničnim postupcima za odštetu zbog nematerijalne štete koja im je nanesena, a rezultat je odbacivanje svih tužbi i dodatni finansijski pritisak, zbog čega se žrtve osjećaju razočarano i ovu praksu nazivaju “dodatnom kaznom jer su preživjele”.
Drago Končar traži odštetu u iznosu od 116.500 maraka 3. Novembra 2021. Suđenje Na glavnoj raspravi po tužbi Drage Končara, koji je u dva postupka oslobođen optužbi za ratne zločine, iznesen je odštetni zahtjev u iznosu od 116.500 maraka.
UIO nastavio obnovljeni disciplinski postupak protiv “zviždača” Emira Mešića 3. Novembra 2021. Vijest U centrali Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) u Banjaluci započeo je obnovljeni postupak po disciplinskoj tužbi koji ova institucija, zbog navoda o spornoj nabavci higijenskih sredstava za Granični prelaz Rača, vodi protiv Emira Mešića, koji ima status “zviždača”.
Bašić: Opasnim porukama želio da bude lider među virtuelnim prijateljima 3. Novembra 2021. Suđenje Na suđenju za podsticanje na terorističke aktivnosti, vještakinja Tužilaštva Bosne i Hercegovine izjavila je da optuženi Toni Bašić nije namjeravao realizovati poruke koje je pisao na internetu i da mu je glavni motiv bio da bude vođa među virtuelnim prijateljima.
Tužilaštvo uložilo završnu riječ na suđenju tužiocu Idrizu Begiću 3. Novembra 2021. Suđenje Na suđenju tužiocu Idrizu Begiću, optuženom za primanje nagrade ili drugih oblika koristi radi trgovine uticajem, sarajevsko Kantonalno tužilaštvo u spis je unijelo pisanu verziju završnih riječi.