Suđenje

Presuda Damiru Hadžiću i ostalima 9. novembra

5. Novembra 2021.16:19
Presuda nekadašnjem načelniku sarajevske Općine Novi Grad Damiru Hadžiću te službenicima Jasmini Horo i Jusufu Čauševiću zbog zloupotrebe položaja bit će izrečena 9. novembra, odlučeno je nakon iznošenja završnih riječi na ročištu na obnovljenom suđenju.


Damir Hadžić. Izvor: BIRN BiH

Tužilac Marko Močević kazao je da u cijelosti ostaje kod ranije date završne riječi i da su u optužnici izmijenjeni samo dijelovi koji se odnose na Eseda Radeljaša, koji je preminuo tokom postupka.

Močević je rekao da su optuženi počinili ono šta im se izmijenjenom optužnicom stavlja na teret.

Odbrane su kazale da ostaju kod završnih riječi i da ih na današnjem ročištu neće čitati.

Odbrana Damira Hadžića rekla je kako je ostalo nejasno za šta Tužilaštvo tereti optuženog Hadžića.

“Smatramo da nakon pet godina, koliko se vodi ovaj postupak, i danas nam nije jasno šta se stavlja na teret Damiru Hadžiću”, kazao je advokat Faruk Hadžić.

On je predložio Kantonalnom sudu u Sarajevu da se donese “jedina moguća”, oslobađajuća presuda.

Sabina Hota-Ćatović, advokatica optužene Jasmine Horo, rekla je kako Tužilaštvo nije dokazalo počinjenje krivičnog djela.

“Nedokazanost svih navoda optužnice koja se temelji na materijalnim dokazima i dokazima svjedoka”, kazala je Hota-Ćatović.

Na današnjem ročištu obratila se optužena Horo, koja je govorila o upravnom postupku i zakonskim odredbama koje su ranije bile na snazi.

Rekla je da je Zakon o građevinskom zemljištu donesen 1987. godine i da se po njemu radilo sve do 2006., te da je novi zakon usvojen 2007. godine i “da su u njemu izbačeni svi članovi po kojima se do tada radilo, a da je ostao samo jedan član”.

Horo je objasnila kako investitor ima dio parcele od 1.414 kvadratnih metara, Općina 1.510 kvadratnih metara, te su bili dijelovi parcele koje su pripadali fizičkim licima. Ona je kazala da je investitor kupio parcelu od fizičkog lica, te da Općina nije željela dati naknadu za parcelu koja je već kupljena.

Kantonalni sud u Sarajevu je u januaru 2019. izrekao nepravomoćnu presudu i njome Hadžića, pomoćnicu načelnika Službe za imovinskopravne poslove Horo i stručnog saradnika u toj službi Jusufa Čauševića oslobodio optužbi da su zloupotrebom službenog položaja nezakonito proveli postupak dodjele zemljišta Esedu Radeljašu, kojem je iz budžeta omogućena isplata više od milion maraka za zemljište koje je 2006. godine Općini platio 51.340 konvertibilnih maraka (KM).

Osim za zloupotrebe, Horo je istom presudom oslobođena krivnje za pranje novca, odnosno da je otvorila račun u banci i na njega uplatila 25.000 eura, koje je, prema optužnici, dobila od Radeljaša, a da je kao dokaz o porijeklu novca ponudila ugovor o prodaji stana.

Optužbe za zloupotrebe položaja u vezi sa zemljištem je prvostepenom presudom bio oslobođen i Radeljaš, ali je istom presudom osuđen na dvije godine zatvora zato što je, kao zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo, u periodu od 2013. do kraja 2014. zloupotrijebio novac iz kantonalnog budžeta u iznosu od 114.255 KM namijenjen isključivo za finansiranje političke partije BOSS i usmjerio ga na privatni račun.

Postupak protiv Radeljaša obustavljen je zbog smrti optuženog.

Ranije ove godine Vrhovni sud Federacije uvažio je žalbu Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo te ukinuo oslobađajuću presudu kojom su Hadžić, Horo i Čaušević oslobođeni te naredio ponovno suđenje.

Objavljivanje presude u obnovljenom postupku zakazano je za 9. novembar.

* Ovaj članak je izmijenjen kako bi ispravno bilo napisano ime advokatice Sabine Hota-Ćatović. Ranije je greškom bilo napisano Jasmina Hota-Ćatović.