Vijesti


Javnost bez uvida u ključne dijelove sjednice VSTV-a 10. Novembra 2021. Vijest Članovi Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) zatražili su prvog dana sjednice koja se održava u Banjaluci da Centar za edukaciju sudija i tužilaca Federacije hitno riješi problem izbora novog direktora.
Apelaciono vijeće Suda BiH ukinulo prvostepenu presudu Sakibu Mahmuljinu 10. Novembra 2021. Vijest Odlukom Apelacionog vijeća Suda Bosne i Hercegovine poništena je prvostepena presuda Sakibu Mahmuljinu, nekadašnjem komandantu Trećeg korpusa Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), potvrdio je za Balkansku istraživačku mrežu (BIRN BiH) član njegovog advokatskog tima, branilac Fahrudin Ibrišimović.
Suđenje za napad 1997. u Liska parku u Mostaru nastavlja se nakon osam godina pauze 10. Novembra 2021. Vijest Pred Kantonalnim sudom u Mostaru u četvrtak će biti nastavljeno suđenje za napad u Liska parku 1997. godine, kada je jedna osoba ubijena a nekoliko ranjeno.
Novalić i ostali: Hodžićeva pojašnjenja o respiratorima 10. Novembra 2021. Suđenje Svjedokinja Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričala je kako je u Federalnoj upravi civilne zaštite (FUCZ) razmatrana ponuda “Srebrene maline” za nabavku respiratora.
Izložba “Dječiji pogled kroz foto objektiv”: Sarajevo nakon ratnih razaranja u očima djece iz sirotišta 10. Novembra 2021. Vijest Škotski fotograf Chris Leslie predstavit će sutra po prvi put u sarajevskoj Vijećnici do sada neobjavljene fotografije nastale 90-ih godina u okviru fotografskog projekta koji je vodio u podrumu Dječijeg doma Bjelave za djecu bez roditeljskog staranja i iz okolnih naselja.
Pretres prostorija advokata Stojana Vukajlovića u Banjaluci 10. Novembra 2021. Vijest Zbog sumnje u povredu zakona od strane sudije ili javnog tužioca, po naredbi Republičkog javnog tužilaštva policija vrši pretres više lokacija u Banjaluci.
Preminula Hajra Ćatić, predsjednica Udruženja “Žene Srebrenice” 9. Novembra 2021. Vijest Hajra Ćatić, predsjednica Udruženja “Žene Srebrenice”, preminula je u Sarajevu, potvrdila je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) potpredsjednica ovog udruženja Nura Begović.
Tužilaštvu BiH proslijeđen predmet protiv Dodika zbog govora mržnje 9. Novembra 2021. Vijest Državnom tužilaštvu proslijeđen je spis predmeta od lokalnog tužilaštva u Prijedoru koji se odnosi na krivičnu prijavu protiv Milorada Dodika za izazivanje mržnje, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Bivši sarajevski načelnik i drugi oslobođeni optužbi za zloupotrebe u Novom Gradu 9. Novembra 2021. Suđenje Kantonalni sud u Sarajevu je nakon ponovljenog suđenja oslobodio nekadašnjeg načelnika sarajevske Općine Novi Grad Damira Hadžića i službenike Jasminu Horo i Jusufa Čauševića za zloupotrebe u ovoj općini.
Jezdimir Spasojević smijenjen s pozicije zamjenika glavnog kantonalnog tužioca u Tuzli 9. Novembra 2021. Vijest Odlukom Drugostepene disciplinske komisije Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV), Jezdimir Spasojević je premješten s mjesta zamjenika glavnog tužioca na mjesto tužioca Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona te mu je izrečena javna opomena, saopćeno je iz VSTV-a.