Suđenje

Bašić: Opasnim porukama želio da bude lider među virtuelnim prijateljima

3. Novembra 2021.15:59
Na suđenju za podsticanje na terorističke aktivnosti, vještakinja Tužilaštva Bosne i Hercegovine izjavila je da optuženi Toni Bašić nije namjeravao realizovati poruke koje je pisao na internetu i da mu je glavni motiv bio da bude vođa među virtuelnim prijateljima.

Sud Bosne i Hercegovine. Foto: BIRN BiH

Vještakinja neuropsihijatar Alma Bravo-Mehmedbašić konstatovala je kod Bašića smanjenu uračunljivost, ali ne bitno. Ona je rekla da optuženi priznaje poruke koje je napisao, ali da kaže da nije nacionalista i da ne mrzi manjinske grupe.

“Osjećao se kao vođa u toj grupi, kojoj su se priključivala često djeca od 13 i 14 godina. Uživao je da plaši ljude, podstiče na ubistvo i rasnu diskriminaciju”, rekla je Bravo-Mehmedbašić.

Ona smatra da Bašićevi istupi proističu iz adolescentske neusklađenosti emocionalnog i kognitivnog. Navela je da je riječ o jedincu koji je zbog posla roditelja često mijenjao države u kojima je živio, te da mu je bilo teško da održi prijateljstva i da je ušao u virtuelni svijet.

“Imao je volju za moći, za liderstvom… Sada je svjestan da je to protivpravno”, kazala je vještakinja, napomenuvši da nije konstatovala psihička oboljenja kod optuženog.

Branilac Vlado Adamović citirao je iz nalaza zaključak vještakinje da Bašić nije razmišljao da taj virtuelni svijet, koji mu je bio zabava, može učiniti štetu u stvarnom svijetu. On je vještakinju pitao o igrama u virtuelnom svijetu po principu “što si grozniji, to si važniji”, te da li mlade generacije koje su u tome nemaju veze sa realnim svijetom.

Bravo-Mehmedbašić je rekla da se u praksi srela sa ljudima zatvorenim u virtualni svijet, gdje imaju ljubavne veze, prijateljstva, kuće i imanja.

Ona je kazala da optuženi ne ispoljava profil nasilnika.

Sudiju Branka Perića interesovalo je da li je optuženi imao svijest o posljedicama i da li on zna šta su terorizam i politika. Vještakinja je navela da mu je u razgovoru rekla da je opasno to što je radio, a da je on ponavljao da nije imao namjeru da realizuje ono što je pisao. Dodala je da je bio autoritet u grupi, što mu je hranilo ego i samopouzdanje.

Bašić je optužen da je tokom 2020. u više navrata podsticao na terorističke aktivnosti, antisemitizam, rasizam, nacionalizam, kao i prijetnje LGBT populaciji. Kako se navodi, optužen je da je objavio poruke kao što su: “Ubij gasom svakog Jevreja”, “Kreni putem genocida”, “Pošalji bombu na ADL sjedište u New Yorku” i “Ubij svog lokalnog libertarijanca”.

Tužilac Ćazim Hasanspahić predložio je da se na naredno ročište pozove vještak forenzičar, koji nije predložen u optužnici a čiji je nalaz među materijalnim dokazima. Tužilac je uz izvinjenje kazao da je omaškom izostavio vještaka iz liste predloženih dokaza. Branilac Adamović je rekao da se ne protivi pozivanju vještaka, ocijenivši da je do propusta došlo nenamjerno.

Vijeće je prihvatilo prijedlog i za 17. novembar zakazalo nastavak suđenja.

 

Marija Taušan