Vijesti


Odbrana dokazuje kako je Alispahić shvatio da su migranti prijetnja 29. Oktobra 2021. Suđenje Odbrana Fatmira Alispahića, optuženog za izazivanje mržnje prema migrantskoj populaciji, uložila je medijske izvještaje i druge tekstove nastojeći da dokaže na osnovu čega je optuženi formirao uvjerenja da su migranti predstavljali prijetnju.
Sljedeće sedmice u Sudu BiH završne riječi na suđenju za zločine u Zvorniku 29. Oktobra 2021. Vijest U Sudu Bosne i Hercegovine će naredne sedmice završnu riječ iznijeti Odbrana Gojka Stevanovića, kojem se sa još sedam osoba sudi za zločin protiv čovječnosti počinjen 1992. godine u Lokanju kod Zvornika.
Eksumacija grobnice Ekshumirani posmrtni ostaci na području Zavidovića 29. Oktobra 2021. Vijest Posmrtni ostaci jedne osobe pronađeni su tokom ekshumacije na lokalitetu Hajdarevići-Davulije na području Zavidovića, potvrdili su iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH).
Stupar i ostali: Zoran Tešić pravomoćno oslobođen krivnje za zločine u Vlasenici 29. Oktobra 2021. Vijest Presuda kojom je Zoran Tešić zvani Koke, bivši pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), oslobođen optužbe da je 1992. godine počinio zločin protiv čovječnosti na području Vlasenice, postala je pravosnažna jer Državno tužilaštvo nije izjavilo žalbu u odnosu na taj dio sudske odluke, potvrđeno je iz Suda Bosne i Hercegovine.
Sladojević i ostali: Snimci okupljanja “ravnogoraca” u Višegradu 28. Oktobra 2021. Suđenje Na suđenju za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti, vještak Državnog tužilaštva je reprodukovao videosnimke sa okupljanja Ravnogorskog pokreta u Višegradu od 10. marta 2019., kao i fotografije zastava, obilježja i osoba izdvojenih sa snimaka.
Salihović: Suđenje odgođeno zbog bolesti 28. Oktobra 2021. Suđenje Suđenje bivšem glavnom tužiocu Tužilaštva Bosne i Hercegovine Goranu Salihoviću odgođeno je zbog njegovog zdravstvenog stanja.
Davor Dragičević stigao u Sarajevo i poručio da je sada sve na Tužilaštvu BiH 27. Oktobra 2021. Vijest Davor Dragičević, otac ubijenog Davida Dragičevića, vratio se u Bosnu i Hercegovinu nakon više od dvije godine. Najavio je kako će on i njegov advokat Ifet Feraget sutra u Tužilaštvu BiH održati sastanak.
Odbrana sutkinje Drene Marin uložila materijalne dokaze 27. Oktobra 2021. Suđenje Odbrana Drene Marin, sutkinje Okružnog suda u Prijedoru optužene za povredu zakona od strane sudije, uložila je set materijalnih dokaza, među kojima su spisi iz 16 spornih predmeta koje je vodila Marin.
Spomenik na Kazanima bez imena počinilaca ubistava 27. Oktobra 2021. Vijest Gradsko vijeće Sarajeva usvojilo je odluku o tekstu koji će se nalaziti na spomeniku ubijenim građanima Sarajeva na Kazanima, prema prijedlogu gradonačelnice Benjamine Karić, a u kojem se ne spominju počinioci ubistava.
Rasprave o tekstu i načinu izbora rješenja pred odluku o spomeniku na Kazanima 26. Oktobra 2021. Vijest Gradsko vijeće Sarajeva će u srijedu odlučivati o izgledu i tekstu spomenika žrtvama pronađenim u jami na Kazanima, nakon što je proteklih dana pojačana rasprava o tome šta treba pisati i kako treba izgledati spomen-obilježje za zločine nad civilima tokom opsade Sarajeva.