Vijest

Suđenje banjalučkim policajcima nastavljeno iskazima inspektora

4. Novembra 2021.17:08
U nastavku suđenja inspektorima banjalučke Policijske uprave (PU) Mikici Marijancu i Zoranu Bošnjaku, optuženima za sprečavanje dokazivanja u slučaju smrti Davida Dragičevića, inspektor MUP-a RS-a Siniša Kojdić posvjedočio je da je mjesto na kojem je pronađeno tijelo bilo kontaminirano kada je on došao.

Neformalna grupa “Pravda za Davida”. Foto: BIRN BiH

Inspektor u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Kojdić, koji je u vrijeme izvršenja djela koje se Mikici Marijancu i Zoranu Bošnjaku stavlja na teret bio njihov neposredni nadređeni, potvrdio je, nakon pitanja advokata Damira Alagića, da je mjesto na kojem je pronađeno tijelo Davida Dragičevića bilo kontaminirano kada je on došao.

On je na pitanje advokata Alagića o tome da li je Okružno javno tužilaštvo naredilo prebacivanje stvari iz obdukcione sale u prostorije Ministarstva unutrašnjih poslova rekao da misli da je postojala usmena naredba.

Optužnica tereti Mikicu Marijanca i Zorana Bošnjaka da su 25. marta 2018. godine u depozitu sa dokazima prilikom popisa odjeće Davida Dragičevića namjerno uništili biološke dokaze – veš stradalog.

Drugi inspektor Mirko Živković posvjedočio je da ne može da se sjeti po čijoj naredbi je izuzeo dokaze iz depozita ali pretpostavlja da su mu to naredili neposredni nadređeni. Tvrdi da on nikada nije otvarao vreće u kojima su bili zapakovani dokazi.

Advokat Alagić je na današnjem ročištu tvrdio da postoji niz nelogičnosti koje su načinjene pri izuzimanju i vraćanju dokaza iz sobe u kojoj su čuvani a kao dokaz je Sudu predočio izvod iz Knjige uviđaja u kojem se, kako tvrdi, vidi da je u prostoriju u kojoj su sušeni dokazi ulaženo prije nego što su dokazi deponovani.

“Kontaminirana je prostorija u kojoj su sušeni dokazi”, rekao je Alagić.

Tužilac Dalibor Vrećo Sudu je kao dokaz predočio zapisnik sa disciplinskog postupka koji je pred Službom za zaštitu integriteta MUP-a RS-a vođen protiv Mikice Marijanca i Zorana Bošnjaka, tvrdeći da su oni u tom postupku priznali krivicu za gubitak donjeg veša Davida Dragičevića što je izazvalo negodovanje optuženih i njihovih branilaca.

“Dokaz može biti samo činjenica da je vođen disciplinski postupak protiv njih dvojice. Ništa drugo ne smije biti pročitano jer je riječ o drugom disciplinskom postupku i ništa od toga ne može biti predočeno Sudu”, rekao je advokat Mikice Marijanca Aleksandar Jokić.

Sud je zapisnik sa disciplinskog postupka prihvatio kao dokaz uz obrazloženje da sadržaj zapisnika sa tog postupka neće biti pravno tretiran pred Sudom.

David Dragičević nestao je u noći sa 18. na 19. mart 2018. godine, a njegovo beživotno tijelo pronađeno je 24. marta na ušću rijeke Crkvene u Vrbas u Banjaluci. Prvobitna istraga utvrdila je da je smrt nastala utapanjem bez elemenata krivičnog djela. Tri mjeseca kasnije, banjalučko Okružno tužilaštvo je donijelo naredbu o sprovođenju istrage protiv N.N. lica zbog ubistva Davida Dragičevića. Istragu je preuzelo Državno tužilaštvo BiH.

Suđenje se nastavlja 2. decembra.

 

Vladimir Kovačević