Suđenje

Tužilaštvo uložilo završnu riječ na suđenju tužiocu Idrizu Begiću

3. Novembra 2021.13:36
Na suđenju tužiocu Idrizu Begiću, optuženom za primanje nagrade ili drugih oblika koristi radi trgovine uticajem, sarajevsko Kantonalno tužilaštvo u spis je unijelo pisanu verziju završnih riječi.


Općinski sud u Sarajevu. Foto: BIRN BiH

Tužiteljica Nevena Cvrtak izjavila je da u cijelosti ostaje kod završne riječi koja je podnesena Sudu, te da na današnjem ročištu neće čitati završnu riječ.

Kako je kazala braniteljica Sabina Hota-Ćatović, zbog neplaniranih obaveza nije u mogućnosti završnu riječ iznijeti na današnjem ročištu, te je tražila iznošenje završne riječi na narednom ročištu, što je Sud odobrio.

Kantonalni sud u Sarajevu je 2020. ukinuo presudu kojom je tužilac Begić osuđen na tri godine zatvora zbog primanja nagrade ili drugih oblika koristi radi trgovine uticajem, i njegov predmet vratio sarajevskom Općinskom sudu na ponovno suđenje.

Optužnica tereti Begića da je, kao tužilac u Bihaću, od sredine oktobra do 2. decembra 2016. od Mevludina Hadžića, optuženog za šumsku krađu, zahtijevao i primio novac u dva navrata, preko posrednika Salkana Džakulića, u iznosu od 2.800 eura, nakon što ga je preko posrednika uvjerio da mu prijeti kazna od dvije do tri godine zatvora.

Suđenje će se nastaviti 24. novembra, kada će Odbrana iznijeti završnu riječ.