Vijesti


Novalić i ostali: Svjedoku rečeno da ispravi oznaku respiratora u odluci FUCZ-a 3. Novembra 2021. Suđenje Svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričao je kako su na dokumentaciji u Federalnoj upravi civilne zaštite (FUCZ) promijenjene oznake respiratora.
Mustafi Divjanu i Aliji Gazibari ukupno 12 godina zatvora za zločin kod Sarajeva 3. Novembra 2021. Vijest Mustafa Divjan, bivši pripadnik Armije Bosne i Hercgeovine (ABiH), osuđen je na deset godina zatvora zbog zločina protiv civilnog stanovništva na području Ilidže, dok je Alija Gazibara za isto djelo dobio dvije godine zatvora u ponovljenom postupku u sarajevskom Kantonalnom sudu, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Eksumacija grobnice Na području Skender-Vakufa pronađeni posmrtni ostaci žrtve iz proteklog rata 3. Novembra 2021. Vijest Na lokalitetu Duboki potok u Skender-Vakufu/Kneževu u toku je ekshumacija, prilikom koje su pronađeni posmrtni ostaci najmanje jedne žrtve proteklog rata, potvrdili su iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH).
Uhapšen stručni saradnik u banjalučkom tužilaštvu 2. Novembra 2021. Vijest U akciji Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske u Banjaluci uhapšen je Tarik Hadžibegović, stručni saradnik u Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka, saznaje Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Marš mira za nastradale iz Kotor-Varoši: U jednom danu nestala 161 osoba 2. Novembra 2021. Vijest Kako bi odali počast svim nastradalim iz Kotor-Varoši u novembru 1992. godine, oko stotinu učesnika jučer je iz Karaule kod Travnika krenulo na trodnevni Marš mira “Tihi hod za veliku bol”.
Tužilaštvo BiH objavilo tender za usluge ekshumacija 2. Novembra 2021. Vijest Državno tužilaštvo objavilo je poziv za nabavku usluga ekshumacija u narednih godinu dana, nakon što je Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) objavila da nabavka nije raspisana do trenutka isteka ranijeg tendera.
Posmrtni ostaci djeteta uočeni tokom ekshumacije na području Rogatice 1. Novembra 2021. Vijest Na lokalitetu Pribošijevići kod Rogatice nastavljena je ekshumacija tokom koje su pronađeni posmrtni ostaci jedne osobe, potvrđeno je iz Instituta za nestale Bosne i Hercegovine (INO BiH).
Do kraja godine tužilačka odluka o prijavi zviždača UIO Emira Mešića 1. Novembra 2021. Vijest Tužilaštvo Bosne i Hercegovine će do kraja godine donijeti tužilačku odluku po prijavi Emira Mešića podnesenoj prije gotovo tri godine za sumnju u korupciju u Upravi za indirektno oporezivanje (UIO).
Ponovno optužnice protiv nedostupnih i ranije osuđivanih osoba 1. Novembra 2021. Vijest Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu protiv trojice bivših policajaca Interventnog voda Stanice javne bezbjednosti (SJB) Brčko, od kojih su dvojica ispitana putem međunarodne pravne pomoći u Srbiji, saznaje Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH). Jedan od optuženih, Ranko Češić je ranije osuđen pred Haškim tribunalom.
Zoran Tegeltija nije platio novčanu kaznu zbog nepostupanja po odluci suda 1. Novembra 2021. Vijest Predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija nije u roku platio novčanu kaznu od 500 KM koju mu je Općinski sud u Sarajevu izrekao zbog nepostupanja po ranijoj odluci suda, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).