Vijesti


Članovi organizacije “Sveti Georgije” na sudu zbog nošenja uniformi 3. Februara 2022. Vijest Svih 13 članova grupe “Sveti Georgije” iz Lončara izjasnili su se da ne prihvataju odgovornost za prekršaj zabrane nošenja uniforme 8. januara, prilikom obilježavanja Dana Republike Srpske. Ročište u Osnovnom sudu Brčko distrikta održano je nakon što je policija u Brčkom izdala prekršajne naloge članovima humanitarne organizacije koji su u uniformnoj odjeći prisustvovali skupu.
Mutap i ostali: Susret s optuženim u hotelu “Crystal” 3. Februara 2022. Suđenje U nastavku suđenja za prikrivanje dokaza o stradanju mladića Dženana Memića u februaru 2016. godine, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine govorio je o susretu sa optuženim Muamerom Ožegovićem u hotelu “Crystal”, prilikom čega je pristupljeno videonadzoru gdje je uočen snimak od 8. februara 2016. godine.
Mađarska zabranila godišnje okupljanje krajnjih desničara u Budimpešti 2. Februara 2022. Vijest Obilježavanje takozvanog “Dana časti” posvećenog proboju opkoljenih nacističkih snaga tokom Drugog svjetskog rata u Budimpešti, kojem prisustvuju brojne krajnje desničarske i neonacističke organizacije Evrope, uključujući i one sa Zapadnog Balkana, ove godine zabranila je policija pa su organizatori otkazali skup.
Potragu za nestalim u Istočnoj Hercegovini otežava nedostatak informacija o sekundarnim grobnicama 2. Februara 2022. Vijest Na području Trebinja, Gacka i Nevesinja još uvijek se traga za 111 osoba, a predstavnici udruženja porodica nestalih smatraju da proces pronalaska nestalih dosadašnjim tempom nikada neće biti okončan.
UDT zatražio disciplinsku mjeru za tužiteljicu Slavicu Matijaš 1. Februara 2022. Vijest Ured disciplinskog tužioca (UDT) je zatražio da Drugostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) uvaži žalbu, preinači pobijanu odluku i utvrdi disciplinsku odgovornost, te izrekne odgovarajuću disciplinsku mjeru za tužiteljicu Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka Slavicu Matijaš koja je zatražila da se tužba odbaci i potvrdi ranija oslobađajuća odluka.
Traženje novca za informacije o potencijalnim lokacijama grobnica 1. Februara 2022. Vijest Prema podacima Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine, u Srednjobosanskom kantonu se još uvijek traga za 279 nestalih osoba, od čega za 59 iz Jajca, 54 iz Kiseljaka i 42 iz Bugojna. Predstavnici udruženja žrtava i nestalih kažu kako porodice gube svaku nadu da će ih ikada pronaći.
Potrebne dodatne pretrage zdravstvenog stanja optuženog Ibrahima Čeče 1. Februara 2022. Suđenje Na suđenju Ibrahimu Čeči za zločin počinjen 1992. u sarajevskom naselju Dobrinja, vještak medicinske struke je rekao da je optuženi sposoban pratiti suđenje uz pauze, ali i da su potrebne dodatne pretrage njegovog zdravstvenog stanja.
U Goraždu identifikovane dvije žrtve bošnjačke nacionalnosti 1. Februara 2022. Vijest Dvije osobe nestale u proteklom ratu na području Goražda identifikovane su u Centru za obdukciju i identifikaciju u ovom gradu, saopšteno je iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH).
Beograd: Ukinuta presuda Krstoviću za silovanje počinjeno u Kalinoviku 1992. godine 1. Februara 2022. Vijest Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je prvostepenu presudu Višeg suda kojom je Dalibor Krstović, nekadašnji pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), osuđen na devet godina zatvora zbog silovanja počinjenog 1992. godine u Kalinoviku te je predmet vraćen beogradskom Višem sudu na ponovno suđenje.
Žalbe na presudu Radiću i Kuzmanoviću, osuđenima za zločine kod Čelinca 31. Januara 2022. Vijest Odbrane Aleksandra Radića, koji je osuđen na četiri i Slobodana Kuzmanovića, osuđenog na tri godine zatvora za ratni zločin u naselju Šamac kod Čelinca 1992. godine, uložile su žalbu na prvostepenu presudu koju je izrekao Okružni sud u Banjoj Luci u oktobru prošle godine.