Vijesti


Zbog korupcije bh. građani oštećeni za tri miliona maraka dnevno: Rastu prijave nepravilnosti u zapošljavanju 31. Januara 2022. Vijest U protekle tri godine zabilježen je rast prijava za korupciju od kojih se najveći broj odnosi na nepravilnosti kod zapošljavanja u javnim preduzećima, pa čak i sudovima, rečeno je tokom predstavljanja nove analize Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo (KS).
Ukinuta presuda kojom je Veljko Papić osuđen na dvije godine zatvora za zločine u Sarajevu 31. Januara 2022. Vijest Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine ukinuo je presudu Kantonalnog suda u Sarajevu kojom je Veljko Papić osuđen na dvije godine zatvora za zločine počinjene nad civilnim stanovništvom u sarajevskim naseljima Grbavica i Kovačići tokom 1993. i 1994., te je predmet vraćen na ponovno suđenje, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Potvrđena optužnica za zločine u Hrasnici 31. Januara 2022. Vijest Državni sud potvrdio je optužnicu protiv bivših pripadnika Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) Senada Gadže, Zaima Laličića i Sulje Hebiba za ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području Hrasnice kod Sarajeva.
Nada porodica nasuprot sve manje informacija o potencijalnim lokacijama grobnica 31. Januara 2022. Vijest Na području Unsko-sanskog kantona (USK) porodice još uvijek tragaju za gotovo 400 žrtava proteklog rata, nadajući se da će biti pronađeni kako bi imali gdje otići na grob, ali i da će oni koji su krivi za njihovu sudbinu biti procesuirani.
Zbog smrti obustavljen postupak protiv Marka Kovača, optuženog za zločine u Foči 31. Januara 2022. Vijest Sud Bosne i Hercegovine donio je rješenje kojim je zbog smrti obustavljen postupak protiv Marka Kovača, koji je bio optužen za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Foče tokom 1992. i 1993. godine.
Novalić i ostali: Respiratori prevashodno mobilni za kratkotrajni transport 28. Januara 2022. Suđenje U unakrsnom ispitivanju vještak Tužilaštva Bosne i Hercegovine kazao je kako je njegov nalaz i mišljenje sačinjen na osnovu uputstva proizvođača, navodeći kako su respiratori ACM 812A mobilni respiratori za kratkotrajni transport pacijenata.
Podignuto 12 optužnica za krivotvorenje diploma na osnovu 79 prijava 28. Januara 2022. Vijest Tužilaštvo Kantona Sarajevo podiglo je 12 optužnica na osnovu 79 krivičnih prijava koje je zbog nevjerodostojnih diploma podnio Ured za borbu protiv korupcije i upravljanja kvalitetom Kantona Sarajevo, saznaje Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Naredne sedmice završne riječi na suđenju Draganu Mektiću 28. Januara 2022. Vijest U Sudu Bosne i Hercegovine naredne sedmice planirano je iznošenje završnih riječi na suđenju bivšem ministru bezbjednosti Bosne i Hercegovine Draganu Mektiću i ostalima za zloupotrebu položaja prilikom provođenja projekta koji je finansirala Evropska unija (EU).
Mehmedika i ostali oslobođeni optužbi za međunarodno krijumčarenje oružja 28. Januara 2022. Suđenje Edin Mehmedika, Haris Špago, Rifet Berković i Asmir Mezetović su presudom Apelacionog vijeća Suda Bosne i Hercegovini oslobođeni optužbi za neovlašteni promet oružjem, vojnom opremom i proizvodima dvojne namjene iz BiH u zemlje Zapadne Evrope.
Srbija preuzela predmet Novakovića i Karlice, optuženih za zločine u Bosanskom Novom 28. Januara 2022. Vijest Krivično gonjenje protiv Željka Novakovića i Milenka Karlice, koji su optuženi za zločine počinjenje na području Bosanskog Novog u junu 1992., preuzelo je pravosuđe u Srbiji i uskoro se u Višem sudu u Beogradu očekuje početak suđenja. Sud Bosne i Hercegovine o tome još uvijek nije obaviješten.