Vijest

Mađarska zabranila godišnje okupljanje krajnjih desničara u Budimpešti

2. Februara 2022.15:17
Obilježavanje takozvanog “Dana časti” posvećenog proboju opkoljenih nacističkih snaga tokom Drugog svjetskog rata u Budimpešti, kojem prisustvuju brojne krajnje desničarske i neonacističke organizacije Evrope, uključujući i one sa Zapadnog Balkana, ove godine zabranila je policija pa su organizatori otkazali skup.

This post is also available in: English


Obilježavanje “Dana časti” 2008. godine. Foto: EPA/LASZLO BELICZAY HUNGARY OUT

Odluku o zabrani skupa zakazanog za 12. februar ove godine je donijela Policijska uprava u Budimpešti, potvrdili su iz policije za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH). Njihovu odluku potvrdio je Vrhovni sud Mađarske.

Zabrane ovog skupa, kako navode iz organizacije Legio Hungaria, jedne od organizatora skupa, počele su 2017. godine, ali je Vrhovni sud ranije odluke odbacivao kao nezakonite, nakon čega se “Dan časti” i održavao. Organizatori skupom žele odati počast vojnicima nacističkih snaga Trećeg Reicha u Budimpešti koji su se pokušali probiti iz obruča sovjetskih snaga 1945. godine.

U obrazloženju iz odluke o zabrani navodi se kako je “Dan časti”, zbog govora koji se drže, ali i izgleda učesnika, pogodan za izazivanje straha i uzbune.

“Na događaju se očekuje pojavljivanje ekstremnih skupina u čijoj prisutnosti održavanje događaja može biti popraćeno značajnim napadom na javni red i mir, koji su bitni za demokraciju”, navodi se u odluci te dodaje kako je moguće da se na obilježavanju potaknu i ekstremističke ideje koje mogu utjecati na dostojanstvo žrtava Drugog svjetskog rata i njihovih živih srodnika.

Bulcsú Hunyadi, voditelj Programa radikalizacije i ekstremizma u Institutu Political Capital, za BIRN BiH kaže kako je zabrana “Dana časti” bitna jer šalje poruku da ovakva okupljanja, ideologije i organizacije nisu dobrodošle i neće biti tolerirane, ali isto tako kako se zahvaljujući ovoj zabrani onemogućava organiziranje sličnih događaja sa nacionalnim i međunarodnim odjekom.

“‘Dan časti’ je postao visoko profiliran međunarodni događaj krajnje desnice koji svake godine privlači veliku pozornost Budimpešti”, navodi, dodajući kako smatra da će se skup održati, samo u drugom formatu.

“Najvjerovatnije će biti manji događaj u odnosu na prvobitno planirani”, navodi Hunyadi.

U saopćenju organizacije Legio stoji kako je zabrana zbunjujuće obrazložena. Oni navode kako je zakonom zabranjeno negiranje, dovođenje u pitanje, opravdavanje ili obesmišljavanje neljudskih zločina počinjenih od nacionalsocijalističkih ili komunističkih režima, pri čemu se i proboj u Budimpešti kategorizira kao “neljudski zločin”. Oni proboj iz Budimskog dvorca smatraju krvavim ali i “herojskim” trenutkom Drugog svjetskog rata. U saopćenju organizacije Legio se navodi kako prilikom obilježavanja “Dana časti” ranijih godina nije bilo kršenja zakona, te je ostvarena i saradnja sa policijom.

“Smatramo da su policijska zabrana i njeno potvrđivanje od Vrhovnog suda neprihvatljivi i nečuveni”, navode iz organizacije te pojašnjavaju kako im je očito da su odluke donesene pod političkim pritiskom, te da će 12. februara, kada je bio najavljen skup održati konferenciju za novinare.

State Department u Međunarodnom izvještaju o vjerskim slobodama za 2020. godinu navodi kako je “oko 50 članova organizacije Legio Hungaria, koja se opisuje kao neonacistička”, u oktobru 2019. godine izvršilo napad na nevladinu organizaciju Aurora, koju vodi Jevrejska omladinska organizacija.

Kako se u izvještaju navodi, istraga o ovom događaju je zatvorena bez podizanja optužnice.

Prema uputama navedenim za prethodne godine, učesnici na skupu “Dan časti” trebaju nositi crne uniforme u cilju osiguranja “dostojanstvenog izgleda”, a u cilju poštovanja zakona, zabranjeno je maskiranje lica, nošenje vojne uniforme i simbola poput svastike, totenkopfa, srpa i čekića.

“Mađarska krajnja desnica trebala bi se pojaviti na ulicama kao primjer, a ne kao alarmantna, komična pojava”, navodi se u pozivu za “Dan časti” 2020. godine.

Na obilježavanju “Dana časti” proteklih godina bile su vidljive brojne ultradesničarske grupe, uključujući “Krv i čast” (Blood and Honour) iz Mađarske i Srbije, “Nordijski pokret otpora” (Nordic Resistance Movement), Skins4Skins, te Die Rechte.

Prije tri godine, ovom obilježavanju prisustvovali su predstavnici organizacije “Krv i čast” iz Srbije. BIRN BiH je ranije pisao kako ova organizacija u Srbiji postoji duže od 20 godina, te kako je njihovo djelovanje preneseno i u Republiku Srpsku. Nekoliko zemalja zabranilo je njihovo djelovanje zbog opasnosti od terorizma. Članovi ove organizacije odgovorni su za nasilje i ubistva u više zemalja.

Oni nisu odgovorili na upit da li su ove godine planirali prisustvovati skupu u Budimpešti.

Iz organizacije “Nordijskog pokreta otpora” su za BIRN BiH kazali da, iako ovaj događaj ne utječe na njih kao organizaciju, žale što “ne mogu odati počast herojima”. Oni nacističke vojnike u Budimpešti smatraju “jednim od najboljih muškaraca u Evropi” koji za njih zaslužuju “svu čast koju mogu dobiti”.

“Ova odluka znači da im sada umjesto toga trebamo još više odati počast u svojim zemljama nastavljajući se boriti za nacionalsocijalističku Europu!”, navode iz NRM-a.

Prema procjeni Holokaust memorijalnog centra u Budimpešti, nacističke vlasti i vojnici koji su se u Drugom svjetskom ratu borili za uspostavljanje nacionalsocijalističke Evrope odgovorni su za smrt više od pola miliona Jevreja u Mađarskoj tokom Drugog svjetskog rata.

 

 

 

Nermina Kuloglija-Zolj


This post is also available in: English