Vijesti


Potvrđena optužnica protiv devet osoba za zloupotrebe položaja u Rudniku soli “Tuzla” 8. Februara 2022. Vijest Općinski sud Gračanica potvrdio je optužnicu protiv Envera Bijedića, predsjednika partije Socijaldemokrati BiH i poslanika u Parlamentarnoj skupštini BiH, te još osam osoba, zbog zloupotrebe položaja i ovlaštenja u Rudniku soli “Tuzla”.
Potvrđena izmijenjena optužnica za zločine u Prijedoru 8. Februara 2022. Vijest Državni sud potvrdio je izmijenjenu optužnicu protiv Daneta Bajića i Mijodraga Kneževića koja ih tereti za zločin protiv čovječnosti počinjen 1992. godine na području općine Prijedor.
Rade Vlasenko ponovo tužio Bosnu i Hercegovinu 7. Februara 2022. Vijest Rade Vlasenko, koji je pravosnažno oslobođen optužbi za ubistvo jednog zatvorenika u logoru “Trnopolje” na području Prijedora, tužio je Bosnu i Hercegovinu zbog mjera zabrane sastajanja sa svjedocima koje su bile na snazi tokom sudskog postupka.
Jovan Tintor traži da kaznu za zločine u Vogošći izdržava u Srbiji 7. Februara 2022. Vijest Jovan Tintor zvani Joja, kojeg je Sud Bosne i Hercegovine pravosnažno osudio na 10 godina zatvora za zločine u Vogošći, podnio je zahtjev preko Ministarstva pravde da ostatak kazne izdržava u Srbiji, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Naredne sedmice izjašnjenje o krivnji u tri predmeta za ratne zločine 4. Februara 2022. Vijest U Sudu Bosne i Hercegovine naredne sedmice o krivnji će se izjasniti ukupno 12 optuženih u tri predmeta za zločine počinjene na području Bijeljine, Hrasnice i Foče.
Novalić i ostali: “Srebrenoj malini” ostalo više od 730.000 maraka od respiratora 4. Februara 2022. Suđenje Vještakinja Tužilaštva Bosne i Hercegovine ocijenila je da “Srebrena malina” nije bila kredibilna za uvoz respiratora, navodeći da je firmi nakon plaćanja troškova za ovu medicinsku opremu ostalo više od 730.000 KM.
Potvrđena optužnica za silovanje u Nevesinju 4. Februara 2022. Vijest Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu Državnog tužilaštva protiv Damira Miskina koja ga tereti za ratni zločin počinjen na području Nevesinja.
Potvrđena optužnica za ratni zločin u Kozarcu 4. Februara 2022. Vijest Okružni sud u Prijedoru potvrdio je optužnicu protiv Rajka i Draška Aleksića koja ih tereti da su počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva u mjestu Kozarac kod Prijedora, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Usvojeni prijedlozi izmjena Zakona o VSTV-u, slijedi usaglašavanje 3. Februara 2022. Vijest Predstavnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine (PD PBiH) usvojio je u prvom čitanju Prijedlog izmjena i dopuna zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV), koji je predložilo Vijeće ministara BiH. Kod glasanja su bili suzdržani zastupnici iz Republike Srpske, koji su većim dijelom bojkotovali sjednicu.
Rami Brkiću potvrđena kazna od četiri godine i 11 mjeseci zatvora za davanje dara 3. Februara 2022. Vijest Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je presudu Općinskog suda kojom je bivši policijski komesar Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona (MUP USK) Ramo Brkić osuđen na četiri godine i 11 mjeseci zatvora zbog davanja dara ili drugog oblika koristi, potvrđeno je iz sarajevskog Kantonalnog tužilaštva.