Vijest

Žalbe na presudu Radiću i Kuzmanoviću, osuđenima za zločine kod Čelinca

31. Januara 2022.17:13
Odbrane Aleksandra Radića, koji je osuđen na četiri i Slobodana Kuzmanovića, osuđenog na tri godine zatvora za ratni zločin u naselju Šamac kod Čelinca 1992. godine, uložile su žalbu na prvostepenu presudu koju je izrekao Okružni sud u Banjoj Luci u oktobru prošle godine.
Okružni sud u Banjaluci. Foto: BIRN BiH

“Protiv navedene presude izjavljene su žalbe od stane branilaca optuženih i od strane Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka”, navedeno je u pisanom odgovoru Balkanskoj istraživačkoj mreži Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) iz Okružnog suda u Banjaluci.

Protiv Radića i Kuzmanovića Okružno javno tužilaštvo u Banjaluci podiglo je optužnicu zbog krivičnog djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području Čelinca.

Prema navodim optužnice, oni su u noći sa 15. na 16. avgust 1992. godine, kao pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS), zajedno sa više drugih vojnika, izvršili napad na naselje Šamac u kojem je živjelo bošnjačko stanovništvo, kada je jedna osoba ubijena a nekoliko civila pretrpilo tjelesne povrede. Kao posljedica ovog napada jednom je civilu teško narušeno zdravlje.

U optužnici se još navodi da su optuženi, zajedno sa više drugih vojnika, naoružani sa puškama i bombama, “bez ikakvog vojnog opravdanja, pucali po kućama i bacali bombe na kuće lica bošnjačke nacionalnosti”, što je za posljedicu imalo više zapaljenih kuća, te ubistvo i povrede.

 

Đorđe Vujatović