Vijesti


Zatražene mjere nakon priznanja odgovornosti za sutkinju Osnovnog suda u Doboju 11. Februara 2022. Ured disciplinskog tužioca (UDT) Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV) zatražio je da se sutkinji Osnovnog suda u Doboju Marici Tomić izreknu adekvatne mjere nakon dostavljenog izjašnjenja da priznaje krivnju za prekršaje “nemar ili nepažnja u vršenju službenih dužnosti” te “neopravdano kašnjenje u izradi odluka ili u drugim radnjama u vezi s obavljanjem dužnosti sudije”.
Mahmut Švraka Disciplinski postupak protiv Švrake zbog izbjegavanja raspodjele predmeta putem sistema TCMS 11. Februara 2022. Vijest Prvostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) održala je pripremno ročište u postupku protiv Mahmuta Švrake, koji se tereti zbog izbjegavanja raspodjele predmeta putem sistema za automatsko upravljanje predmetima (TCMS) i neprovođenja sigurnosnih provjera uposlenika Republičkog tužilaštva.
Mutap i ostali: Nestanak snimaka s kamera hotela “Crystal” 10. Februara 2022. Suđenje Na suđenju za prikrivanje dokaza u vezi sa stradanjem Dženana Memića u Sarajevu u februaru 2016. godine, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričao je kako je u hotelu “Crystal” nestalo struje kad je policija došla da izuzme snimak sa nadzorne kamere i kako nakon dva dana snimka više nije bilo.
Usvojen Nacrt zakona o VSTS-u RS-a 10. Februara 2022. Vijest Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) usvojili su danas Nacrt zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu (VSTS) RS-a.
Bez odluke o raspisivanju konkursa za poziciju glavnog tužioca Tužilaštva BiH 9. Februara 2022. Vijest Prvoga dana zasjedanja Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) članovi su usvojili zaključke prema kojima će se konkurs za nosioce rukovodećih pravosudnih funkcija, poput pozicije glavnog tužioca Državnog tužilaštva, “brzo raspisati” nakon uvida u podatke kome sve od nosilaca rukovodećih funkcija ističe mandat u narednih pola do godinu dana.
Novalić i ostali: Inspekciji nejasno kako je izabrana “Srebrena malina” za nabavku respiratora 9. Februara 2022. Suđenje Svjedokinja Tužilaštva Bosne i Hercegovine izjavila je da inspekcijom u Federalnoj upravi civilne zaštite (FUCZ) nije moglo biti utvrđeno na osnovu čega je “Srebrena malina” izabrana kao najbolji ponuđač za nabavku respiratora.
Predmet protiv optuženog za zločine u Goraždu nije ustupljen Srbiji 9. Februara 2022. Vijest Sud Bosne i Hercegovine je 10. marta zakazao ročište na kojem bi se o krivnji trebao izjasniti Brano Petković, optužen za zločin protiv civilnog stanovništva počinjen u maju 1992. na području naselja Lozje – Kokino Selo kod Goražda. Optužnica protiv njega potvrđena je još u novembru 2020. godine.
Ešef Hurić tužio Bosnu i Hercegovinu 9. Februara 2022. Vijest Ešef Hurić, kojeg je Sud Bosne i Hercegovine pravosnažno oslobodio krivice za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen u Goraždu tokom 1992. i 1993. godine, tužio je Bosnu i Hercegovinu.
Potvrđena optužnica protiv devet osoba za zločine u Hercegovini 9. Februara 2022. Vijest Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu protiv devet osoba, nekadašnjih komandanata i pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) koji se terete za zločine počinjene u mjestu Zijemlje, između Nevesinja i Mostara, u ljeto 1992. godine.
Najavljeno raspravljanje o dinamici raspisivanja konkursa za glavnog tužioca Tužilaštva BiH 8. Februara 2022. Vijest Nakon skoro četiri mjeseca od imenovanja vršioca dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva BiH, još uvijek nema informacije kada će se raspisati konkurs, a predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Halil Lagumdžija za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) je najavio da će na narednoj sjednici, koja je sutra, 9. februara, “utvrditi dinamiku” raspisivanja konkursa.