Suđenje

Potrebne dodatne pretrage zdravstvenog stanja optuženog Ibrahima Čeče

1. Februara 2022.14:14
Na suđenju Ibrahimu Čeči za zločin počinjen 1992. u sarajevskom naselju Dobrinja, vještak medicinske struke je rekao da je optuženi sposoban pratiti suđenje uz pauze, ali i da su potrebne dodatne pretrage njegovog zdravstvenog stanja.

Kantonalni sud u Sarajevu. Foto: BIRN BiH

Vještak neuropsihijatar Abdulah Kučukalić je na ročištu u Kantonalnom sudu u Sarajevu naveo kako je zajedno sa kolegama uradio timsko vještačenje optuženog pregledom i uvidom u medicinsku dokumentaciju, te da su konstatovali kako Čečo boluje od postraumatskog stresnog poremećaja (PTSP) i depresije.

Također je dodao i da su poredili njegovo aktuelno psihičko stanje sa nalazom iz juna 2020. godine i da je konstatovano da nema bitnih promjena.

Čečino psihičko stanje, prema doktoru Kučukaliću, takvo je da može učestvovati u sudskom postupku pod uvjetom da se prave pauze i prilagode pitanja.

U unakrsnom ispitivanju Kučukalić je potvrdio da je PTSP uzrokovan događajima iz ratnog perioda.

Preporuka tima koji je radio vještačenje, kako je kazao vještak, je da se napravi jedna kompletna kardiološka obrada optuženog kako bi se utvrdilo njegovo zdravstveno stanje.

Istog mišljenja o pretragama zdravstvenog stanja optuženog bio je i vještak kardiolog Senad Pešto, koji je istakao da je vidljivo kako je optuženi bolestan. Također je ukazao i da ne posjeduje novu medicinsku dokumentaciju o njegovom zdravstvenom stanju.

“Nemam nikakve nove medicinske dokumentacije godinu dana da bih mogao da se izjasnim”, rekao je Pešto, objasnivši Odbrani da nije pregledao optuženog jer se to od njega nije ni tražilo.

Sudsko vijeće je donijelo naredbu da se izvrše potrebni pregledi optuženog o kojima su govorili vještaci kako bi se utvrdila njegova sposobnost da prati i učestvuje u sudskom postupku.

U optužnici Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, koja je potvrđena 2012. godine, navodi se da je Čečo, kao nekadašnji pripadnik Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), 18. septembra 1992. fizički zlostavljao civile srpske nacionalnosti koji su kopali rovove na lokalitetu naselja Dobrinja V.

Čečo je krajem 2012. osuđen na dvije godine zatvora za ovaj zločin, ali je Vrhovni sud Federacije BiH ukinuo tu presudu i predmet vratio Kantonalnom sudu u Sarajevu na obnovljeno suđenje.

Suđenje će se nastaviti 22. februara.

 

Aida Trepanić