Vijest

Članovi organizacije “Sveti Georgije” na sudu zbog nošenja uniformi

3. Februara 2022.14:53
Svih 13 članova grupe “Sveti Georgije” iz Lončara izjasnili su se da ne prihvataju odgovornost za prekršaj zabrane nošenja uniforme 8. januara, prilikom obilježavanja Dana Republike Srpske. Ročište u Osnovnom sudu Brčko distrikta održano je nakon što je policija u Brčkom izdala prekršajne naloge članovima humanitarne organizacije koji su u uniformnoj odjeći prisustvovali skupu.


Pripadnici grupe “Sveti Georgije” iz Lončara. Foto: Facebook, SGL

Prema zapisniku sa ročišta održanog u srijedu, 2. februara 2022. godine, grupa članova neregistrovane humanitarne proruske organizacije “Sveti Georgije” iz Lončara odbila je odgovornost za prekršaj zabrane nošenja uniforme.

Kako se navodi na stranici Policije Brčko distrikta, 8. januara oko 21 sat, policajci su tokom osiguravanja mirnog okupljanja na Bulevaru mira i kod Spomenika srpskim braniocima Brčkog, zabilježili prisustvo članova udruženja građana “Sveti Georgije” iz Lončara, koji su kao učesnici okupljanja prekršili zabranu nošenja uniforme.

Prema zapisniku sa ročišta, prekršajnim nalogom su obuhvaćeni Srđan Letić, Mladen Stevanović, Siniša Stevanović, Dejan Žarkić, Lazar Stjepanović, Ilija Stjepanović, Saša Ignjić, Marko Marković, Ognjen Žarkić, Mladen Đorđić, Milorad Savić, Siniša Marković i Andrej Kalajdžija.

Oni se terete da su prekršili odredbu Zakona o mirnom okupljanju, prema kojem učesnici ne smiju nositi uniforme, oznake ili druga obilježja kojima se poziva ili podstiče na oružani sukob ili nasilje, kršenje ljudskih prava i sloboda i posebnih manjinskih prava i sloboda drugih lica, nacionalnu, rasnu, rodnu, vjersku ili drugu diskriminaciju, mržnju i netrpeljivost.


Članovi grupe “Sveti Georgije” iz Lončara. Foto: Facebook, SGL

Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) ranije je pisala da ova humanitarna organizacija nije registrovana i da je Srđan Letić ranije osuđivan, kao i da neki članovi odaju počast Ratku Mladiću, osuđenom za genocid u Srebrenici i druge zločine u BiH na doživotnu kaznu zatvora.

Grupa je na svojoj Facebook stranici 9. januara postavila nekoliko fotografija članova u maskirnim hlačama i porukama povodom obilježavanja neustavnog Dana Republike Srpske. Nakon vijesti da je Letić u januaru priznao krivicu za nanošenje teških tjelesnih povreda i osuđen na šest mjeseci zatvora, grupa je na Facebooku objavila dužu objavu sa pitanjem “zašto nas mrzite”.

Članovi udruženja iz Lončara su na svojoj Facebook stranici također negodovali zbog prekršaja koji im se stavlja na teret, pozivajući novinarske agencije da 2. februara pošalju svoje reportere “kako bi sa lica mjesta mogli izvijestiti javnost o ovom brutalnom zločinu protiv čovječanstva, o ovom krvavom piru počinjenom u Brčkom na dan Republike Srpske”.

Nastavak prekršajnoj ročišta za 13 članova udruženja je zakazan za 11. februar, kada je planirano svjedočenje policijskog službenika.

* Ovaj članak je izmijenjen kako bi preciznije bilo napisano da su članovi organizacije skupu prisustvovali u uniformnoj odjeći.

 

Aida Trepanić