Vijesti


Odgođeno izjašnjenje o krivici bivše sutkinje Mire Vučetić 27. Januara 2022. Suđenje U Okružnom sudu u Banjaluci u četvrtak je odgođeno čitanje optužnice i izjašnjenje o krivici bivše sutkinje banjalučkog Osnovnog suda Mire Vučetić.
Kriminalistički tehničari iz predmeta David Dragičević oslobođeni optužbi 27. Januara 2022. Suđenje Osnovni sud u Banjaluci oslobodio je optužbi kriminalističke tehničare iz Banjaluke Mikicu Marijanca i Zorana Bošnjaka, optužene za krivično djelo skrivanja dokaza u slučaju ubistva Davida Dragičevića.
Ured disciplinskog tužioca traži izricanje mjere predsjednici Općinskog suda u Kalesiji 27. Januara 2022. Vijest Disciplinski tužilac je od Prvostepene disciplinske komisije Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) zatražio da se predsjednici Općinskog suda u Kalesiji Draženi Pejanović izrekne odgovarajuća disciplinska mjera, dok je prijedlog tužene da se tužba u cijelosti odbije kao neosnovana i da se postupak obustavi.
Otac Srđana Aleksića na godišnjicu ubistva pozvao na proglašavanje dana odavanja počasti 27. Januara 2022. Rade Aleksić, otac Srđana Aleksića koji je ubijen 1993. godine na trebinjskoj pijaci dok je branio sugrađanina, na godišnjicu ubistva pozvao je na proglašavanje današnjeg dana, danom odavanja počasti. On je posjetio Srđanov grob zajedno sa prijateljima te predstavnicima gradske uprave.
Sadik Ahmetović Sadik Ahmetović otkupio zatvorsku kaznu za zloupotrebu položaja za 18.000 KM 27. Januara 2022. Vijest Bivši ministar sigurnosti Sadik Ahmetović platio je novčani iznos umjesto služenja zatvorske kazne na koju je osuđen prošle godine, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH). On kaže da je 18.000 maraka posudio i dobio na poklon od sestara u Švedskoj i Americi.
Zijad Mutap i drugi Mutap i ostali: Skidanje snimaka s kamera u Velikoj aleji 27. Januara 2022. Suđenje U nastavku suđenja za prikrivanje dokaza o stradanju mladića Dženana Memića u februaru 2016. godine, svjedoci Tužilaštva Bosne i Hercegovine govorili su o pribavljanju snimaka videonadzora iz kuće Šerifa Konjevića i kuvajtske rezidencije, koji su predati policiji.
Disciplinsko ročište odgođeno zbog zdravstvenog stanja sudije Borovčanina 27. Januara 2022. Vijest Pripremno ročište u disciplinskom postupku protiv Dragana Borovčanina, sudije Okružnog privrednog suda u Istočnom Sarajevu, odgođeno je zbog nedolaska tuženog i njegovog zdravstvenog stanja.
Maksimović i ostali: Izricanje presude za zločine kod Zvornika odgođeno za kraj februara 27. Januara 2022. Vijest Izricanje prvostepene presude Goranu Maksimoviću i još sedmorici optuženih za zločin protiv čovječnosti počinjen u selu Lokanj kod Zvornika odgođeno je za kraj februara, potvrdili su iz Suda Bosne i Hercegovine. Presuda je, prema ranijim najavama, trebala biti izrečena u petak, 28. januara.
Potrebno 40 godina za pronalazak nestalih u ratu sadašnjim tempom traženja 26. Januara 2022. Vijest Pronalazak svih 7.628 nestalih mogao bi potrajati narednih 30 do 40 godina ako se proces traženja nastavi ovim intenzitetom, kazano je na okruglom stolu u Brčkom koga je organizovao Institut za nestale osobe Bosne i Hercegovine.
Sutra obilježavanje Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta 26. Januara 2022. Vijest Povodom obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta i 80 godina od Wannsee konferencije, sutra će u prostorijama Bosanskog kulturnog centra (BKC) u Sarajevu biti organizovan program koji uključuje promociju pedagoškog priručnika “Holokaust i mir – lekcije iz prošlosti za budućnost” te otvorenje izložbe “Wannsee konferencija i konačno rješenje jevrejskog pitanja”.