Vijesti


Osam pravosnažno osuđenih za ratne zločine stupilo na izdržavanje kazne zatvora 23. Februara 2022. Vijest Tokom prethodne godine osam osoba osuđenih za ratne zločine upućeno je na izdržavanje kazne zatvora, dok je u toku ove godine jedna osoba uputila molbu za odgađanje, a jednom osuđenom je produženo odgađanje izvršenja kazne zatvora, saznaje Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Zenica: Za šest godina potvrđeno devet optužnica u predmetima ratnih zločina 23. Februara 2022. Vijest Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) podiglo je devet optužnica, koje su i potvrđene pred sudom, od 2015. do kraja prošle godine. Optužnicama je obuhvaćeno 13 osoba.
U Srebrenici otvorena Spomen-soba “Životi iza polja smrti” 22. Februara 2022. Vijest Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) i Memorijalni centar Srebrenica otvorili su Spomen-sobu “Životi iza polja smrti”, izložbu koja predstavlja 100 ličnih priča preživjelih svjedoka genocida i predmete koje su dali kako bi se sačuvali od zaborava i doprinijeli smanjenju negiranja genocida.
Porodice nestalih iz RS-a sutra ponovo protestuju pred Sudom BiH 21. Februara 2022. Članak, Vijest Predstavnici porodica nestalih iz Republike Srpske najavili su sutra, 22. februara, nove proteste ispred zgrade Suda Bosne i Hercegovine kako bi izrazili nezadovoljstvo procesuiranjem zločina nad srpskim stanovništvom.
Iduće sedmice presuda za ratne zločine u Bužimu 18. Februara 2022. Suđenje Pred Sudom Bosne i Hercegovine naredne sedmice planirano je izricanje prvostepene presude optuženom Mehmedu Aleševiću za zločine počinjene u Bužimu te završne riječi na suđenju Predragu Bastahu za zločine u Vlasenici.
Predrag Lažetić: Knjiga sa očevim nadimkom i mnoštvom pogrešnih informacija 18. Februara 2022. Članak, Suđenje, Vijest Na suđenju Predragu Lažetiću za zločin počinjen u Gacku, svjedok Odbrane na Okružnom sudu u Trebinju rekao je da je u junu 1992. godine vozio očev traktor, koji je stavio na raspolaganje jedinici komandanta, izvjesnog Tepavčevića.
Tužilaštvo nije ozbiljno pristupilo prijavi protiv policajaca, smatraju aktivisti iz Banjaluke 18. Februara 2022. Vijest Aktivisti grupe “Pravda za Davida” smatraju da Okružno javno tužilaštvo nije ozbiljno pristupilo krivičnoj prijavi koju je odbacilo dvije i po godine nakon što ju je Transparency International podnio protiv banjalučkih policajaca zbog onemogućavanja slobode kretanja građanima.
Mektić i ostali: Zatražena osuđujuća presuda 17. Februara 2022. Suđenje Iznoseći završne riječi na suđenju za zloupotrebu položaja ili ovlasti bivšem ministru sigurnosti Draganu Mektiću i još trojici optuženih, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je zatražilo da se oglase krivim i da im se izrekne adekvatna sankcija.
Hasan Dupovac sa braniocem Erminom Gačanovićem Mutap i ostali: Povrede kod Memića nisu nastale u saobraćajnoj nesreći 17. Februara 2022. Suđenje U nastavku suđenja za prikrivanje dokaza o stradanju mladića Dženana Memića u februaru 2016. na Ilidži, zaštićena svjedokinja Državnog tužilaštva je kazala da je vještačenjem utvrđeno kako je smrt nastupila usljed povreda tupim predmetom bez oštrih ivica i da povrede koje je dobio nisu nastale u saobraćajnoj nesreći.
Novalić i ostali: Dokazi o stvarnoj cijeni respiratora 16. Februara 2022. Suđenje Državno tužilaštvo je, na suđenju premijeru Vlade Federacije Bosne i Hercegovine Fadilu Novaliću i ostalima, među materijalnim dokazima uložilo dokumentaciju pribavljenu putem međunarodne pravne pomoći iz susjednih zemalja na okolnosti pokušaja nabavke i stvarne cijene respiratora.