Vijesti


Ukrajina je Međunarodnom sudu pravde podnijela tužbu protiv Rusije 28. Februara 2022. Vijest Ukrajina je Međunarodnom sudu pravde (ICJ) u Haagu podnijela tužbu protiv Rusije, zbog toga što, kako kažu, Moskva iznosi lažne navode da se dogodio genocid, kako bi opravdala rat.
Zukić i ostali: Stranačke urgencije za zapošljavanje u “Elektroprivredi” 28. Februara 2022. Suđenje U nastavku suđenja za zloupotrebe pri zapošljavanju u javnim preduzećima tokom 2016. godine, pročitan je iskaz koji je optuženi Esed Džananović dao u istrazi a u kojem je govorio o stranačkim urgencijama s ciljem prijema određenih osoba u radni odnos u JP “Elektroprivreda”.
Padalović: Ranjavanje i ubistvo u “Tomića kući” 25. Februara 2022. Vijest Na suđenju za ratne zločine počinjene na području Konjica 1993. godine, svjedoci su se prisjetili ranjavanja tri osobe u mjestu gdje su bili zarobljeni, te da su čuli da je pucao optuženi Zijad Padalović.
Naredne sedmice počinje suđenje za zločine na području Hrasnice 25. Februara 2022. Vijest Pred Sudom Bosne i Hercegovine u četvrtak, 3. marta će početi suđenje za zločine nad srpskim civilima zatočenim na području naselja Hrasnica, Butmir i Sokolović-Kolonija tokom 1992., 1993. i 1994. godine.
Novalić i ostali: Informacija bez podatka o nabavci respiratora 25. Februara 2022. Suđenje Na suđenju za zloupotrebe prilikom nabavke respiratora, svjedok Mario Glibić potvrdio je da se u informaciji Federalnog štaba civilne zaštite, koju je dobio pred sjednicu Vlade, nije spominjala nabavka respiratora.
Obustavljen postupak protiv članova proruske organizacije “Sveti Georgije” za nošenje uniformi 25. Februara 2022. Vijest Osnovni sud u Brčkom obustavio je postupak protiv Srđana Letića i 12 drugih članova organizacije “Sveti Georgije” zbog prekršaja zabrane nošenja uniformi u centru Brčkog 8. januara 2022. godine.
Mutap i ostali: Svjedoci čuli tup udarac i vrisak 24. Februara 2022. Suđenje Na suđenju optuženima za prikrivanje dokaza, svjedoci Tužilaštva Bosne i Hercegovine prisjetili su se kako su čuli zvuk tupog udarca i vrisak nakon što su sreli Dženana Memića i Alisu Mutap u Velikoj aleji na Ilidži kod Sarajeva.
Zbog sigurnosti EUFOR pojačava snage u Bosni i Hercegovini 24. Februara 2022. Vijest Četiri čete, sa oko 500 pripadnika rezervnih snaga, u narednom periodu bit će raspoređene u Bosni i Hercegovini jer pogoršana sigrnosna situacija na međunarodnom nivou može potencijalno uzrokovati nestabilnost u našoj zemlji, saopćeno je iz EUFOR-a.
Glavna rasprava u tužbi Mešića protiv UIO-a BiH planirana u maju 23. Februara 2022. Vijest Glavni pretres u postupku koji se po tužbi Emira Mešića, zaštićenog prijavitelja korupcije, vodi protiv Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIO BiH) zbog diskriminacije trebao bi biti održan 25. i 26. maja 2022. godine, odlučeno je na pripremnom ročištu pred Državnim sudom.
Novalić i ostali: Pravobranilaštvu dostavljen ugovor nakon što se Vlada raspitivala o mogućnosti raskida 23. Februara 2022. Suđenje Svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine izjavio je da je Federalnom pravobranilaštvu ugovor o nabavci respiratora dostavljen nakon što im je Vlada FBiH zatražila mišljenje o mogućnosti njegovog raskida.