Suđenje

Mutap i ostali: Povrede kod Memića nisu nastale u saobraćajnoj nesreći

17. Februara 2022.16:55
U nastavku suđenja za prikrivanje dokaza o stradanju mladića Dženana Memića u februaru 2016. na Ilidži, zaštićena svjedokinja Državnog tužilaštva je kazala da je vještačenjem utvrđeno kako je smrt nastupila usljed povreda tupim predmetom bez oštrih ivica i da povrede koje je dobio nisu nastale u saobraćajnoj nesreći.

Hasan Dupovac sa braniocem Erminom Gačanovićem
Hasan Dupovac sa braniocem Erminom Gačanovićem. Foto: BIRN BiH

Svjedokinja M-7 je rekla da je u predmetu stradanja Dženana Memića radila kao službeno lice zaposleno u Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajeva (MUP KS). Kako je kazala, prve informacije o nesreći je dobila nekoliko dana nakon događaja, u prvoj polovini februara 2016. godine. Tada su njene kolege otišle u Klinički centar te razgovarale s ljekarom, koji je rekao da se kod Memića radi o povredama glave i da druge povrede nisu zabilježene.

Nakon nekoliko dana je obaviještena da je mladić preminuo i da se najvjerovatnije može raditi o krivičnom djelu “ubistvo”.

“Mi smo se uključili. Obdukcija je rađena tog dana u prostorijama mrtvačnice na Barama. Tok obdukcije je fotografisan. Ja sam bila prisutna, krim-tehničar, doktor Žujo, njegov asistent. Hasan Dupovac je prisustvovao u svojstvu ovlaštenog službenog lica, šefa Odsjeka za saobraćajne istrage. Zaključene su opsežne povrede”, kazala je ona, dodavši da je način smrti utvrđen – “tupim udarom tvrdim predmetom”.

Govoreći o licu mjesta, svjedokinja je rekla da je bilo vrlo čudno, da kapljice krvi nisu fizički povezane, da je bila lokva krvi i da se ne vide tragovi kočenja.

“Ja i dan-danas ne znam čije su kapljice krvi”, navela je ona, dodavši da nisu mogli skinuti videonadzor s obližnjeg hotela usljed nestanka električne energije.

O kasnijim saznanjima da je Ljubo Seferović priznao krivicu, odnosno da je Memića udario vozilom, svjedokinja je prokomentarisala kako to nije moguće jer povrede koje je Memić imao nisu nastale u saobraćajnoj nesreći.

Ona je svjedočila na suđenju Zijadu Mutapu, koji je optužen kao organizator grupe, te njegovoj kćerki Alisi Ramić (ranije Mutap), bivšem šefu Odsjeka za saobraćajne istrage MUP-a KS-a Hasanu Dupovcu, policajcu Josipu Bariću i radniku hotela Muameru Ožegoviću, kao članovima grupe, za prikrivanje dokaza o načinu na koji je stradao Dženan Memić.

Svjedok M-2 je kazao da je u februaru 2016., po naredbi šefa Dupovca, obavljao radnje odlaskom na mjesto događaja u Veliku aleju, kako bi obišao širi lokalitet, provjerio nadzorne kamere i da li postoji neko vozilo koje bi moglo biti učesnik nesreće.

“Naišli smo na par lokacija s videonadzorom i obavijestili smo Dupovca. On je rekao da idemo dalje, da provjeravamo, da nastavimo dalji pregled. Na kolovozu smo uočili nekoliko fragmenata stakla, koje je djelovalo da bi moglo biti od fara (…) Nisam obavljao nikakve dalje radnje u vezi ovog predmeta”, kazao je zaštićeni svjedok.

Rekao je da je fragmete stakla, uz službenu zabilješku, dostavio rukovodiocu smjene. Naveo je da je 2018. pozvan u Kantonalno tužilaštvo Sarajevo kako bi dao izjavu i da mu je tada Dupovac kazao da tu nema ništa sporno, da je sve čisto te da nije sporan njegov odlazak na Aleju, već nečiji drugi.

Kod tužioca Seada Kreštalice, kako je pojasnio, rekao je da ga je Dupovac kontaktirao i da njegov mobitel snima sve razgovore te je tada predao tužiocu audiosnimak razgovora.

“Kreštalica je rekao da ne smijem nikome pričati o snimku, i ja sam tako postupio”, dodao je on.

Svjedok Ervin Šabotić je ispričao da je u februaru 2016. prodavao vozilo Clio, koje je nekoliko mjeseci ranije kupio od sina gazde kod kojeg radi. Prva prodaja mu nije uspjela, jer je izgubio vlasnički list te je sve vrijeme automobil bio parkiran ispred njegove kuće te da nije vožen.

Naveo je da kroz nekoliko dana dolazi momak zvani Edo, koji mu je kazao kako će doći da proba auto, kako bi ga kupio. Nekoliko sati kasnije, od Ede saznaje da je policija oduzela vozilo i da treba ići u policiju.

“Nakon sedam dana došli su inspektori, dao sam izjavu u MUP-u. Išao na poligraf i prošao. Nemam šta da krijem. Istinu pričam”, rekao je Šabotić, dodavši da ne poznaje Dupovca.

Četvrti svjedok M-9 je kazao da poznaje Šabotića, koji je prodavao zelenog Clia, i da ga je izvjesni Edvin-Edo kontaktirao u vezi s tim vozilom.

“U večernjim satima me obavještava da je automobil oduzet od strane MUP-a, kaže da se nalazi u Marijin Dvoru. Odlazim tamo, srećem Edvina, u kancelariji zatičem Hasana Dupovca, policijskog službenika i svjedoka M-10. Dupovac me obavještava da je vozilo učestvovalo u nesreći i da gospodin mora doći da dâ izjavu. Ja sam rekao da neće, jer automobil nije učestvovao u nesreći”, ispričao je svjedok.

Tada je, kako je kazao, otišao do vlasnika vozila i rekao mu da ne daje izjave niti da bilo šta potpisuje.

Upitan kako mu je poznat identitet svjedoka M-10, Šabotić je kazao da je pratio slučaj preko interneta i povezao.

Suđenje će se nastaviti 24. februara.

Emina Dizdarević