Vijest

Tužilaštvo nije ozbiljno pristupilo prijavi protiv policajaca, smatraju aktivisti iz Banjaluke

18. Februara 2022.11:13
Aktivisti grupe “Pravda za Davida” smatraju da Okružno javno tužilaštvo nije ozbiljno pristupilo krivičnoj prijavi koju je odbacilo dvije i po godine nakon što ju je Transparency International podnio protiv banjalučkih policajaca zbog onemogućavanja slobode kretanja građanima.


Ozren Perduv ispred Ustavnog suda BiH. Foto: BIRN BiH

Transparency International Bosne i Hercegovine (TI BiH) je sredinom 2019. godine podnio krivičnu prijavu protiv policijskih službenika banjalučke Policijske uprave, zbog toga, kako se tvrdi u prijavi, što su policajci u centru Banjaluke, kod Hrama Hrista Spasitelja, sprečavali slobodno kretanje pojedinim građanima samo jer su ih prepoznali kao članove neformalne grupe “Pravda za Davida”.

Banjalučki policajci tada nisu dozvoljavali članovima neformalne grupe ulazak u dvorište crkve, a nerijetko i sjedenje na klupama u centru grada, o čemu je Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) ranije pisala.

Iz Okružnog javnog tužilaštva u Banjaluci je za BIRN BiH potvrđeno da je donesena Naredba o nesprovođenju istrage jer “nema elemenata predmetnog krivičnog djela niti nekog krivičnog djela”.

U Transparency Internationalu BiH navode da su izjavili žalbu protiv ovakve odluke tužiteljke Tanje Mrđe, te da se čeka odluka glavnog tužioca Tužilaštva u Banjaluci Zorana Bulatovića po toj žalbi.

“Svi ovi događaji su dokumentovani video-snimcima, a predmetna tužiteljica je zaključila da, kako nije bilo primjene sile, nema ni elemenata krivičnog djela, iako se kod prijavljenog krivičnog djela ne zahtijeva primjena sile kao obavezni element radnje izvršenja krivičnog djela ili načina kako je djelo izvršeno”, rekao je Uglješa Vuković iz Transparency Internationala.

On kaže da se ovakvim odlukama Tužilaštva šalje zabrinjavajuća poruka – da građani čija su osnovna prava narušena neće dobiti krivičnopravnu zaštitu.

“Bitno je napomenuti da je oštećenima tada ograničeno i uskraćeno pravo na slobodu kretanja, ali i pravo na ljudsko dostojanstvo, čovjekovu privatnost, lični i porodični život, a što su sve Ustavom jamčena prava”, objašnjava Vuković.

Ozren Perduv iz neformalne grupe “Pravda za Davida”, za BIRN BiH kaže da ga odluke Tužilaštva u Banjaluci više ne mogu iznenaditi. On kao bitno ističe to da tužiteljka u Naredbi o nesprovođenju istrage nigdje kao materijalne dokaze ne spominje video-snimke koji su dostavljeni Tužilaštvu.

“Nevjerovatno je da je Tužilaštvu trebalo dvije i po godine da donese tužilačku odluku, mada to nije ništa novo. Od podnošenja nekih naših krivičnih prijava protiv policijskih službenika prošlo je više od dvije godine a epiloga nikakvog nema. Neshvatljivo mi je da tužilac nije našao za shodno da sasluša ikoga od nas koji smo u tom periodu bili izloženi policijskoj represiji”, rekao je Perduv.

Aktivisti neformalne grupe građana “Pravda za Davida” su početkom 2019. godine počeli da se svakodnevno okupljaju u dvorištu Hrama Hrista Spasitelja u centru Banjaluke, nakon što im je zabranjeno da se okupljaju na Trgu Krajine. Sredinom te godine policija je počela da aktivistima grupe brani ulazak u dvorište crkve, ali uz pisanje prekršajnih prijava i sjedenje na javnim klupama na šetalištu pored crkve.

Sve prekršajne prijave koje su tada napisane građanima, na Osnovnom sudu u Banjaluci su proglašene neosnovanima.

Tijelo Davida Dragičevića pronađeno je 24. marta 2018. godine na ušću rijeke Crkvene u Vrbas, u centru Banjaluke. Prvobitna istraga utvrdila je da je smrt nastupila utapanjem bez elemenata krivičnog djela. U junu 2018. godine Okružno javno tužilaštvo (OJT) Banjaluka donijelo je naredbu o sprovođenju istrage protiv N.N. lica zbog ubistva Davida Dragičevića.

Istragu je u aprilu prošle godine preuzelo Državno tužilaštvo.

 

Vladimir Kovačević