Vijesti


U Mostaru ekshumirani ostaci tri žrtve proteklog rata 16. Februara 2022. Vijest Posmrtni ostaci tri žrtve proteklog rata ekshumirani su na lokalitetu Miljkovići u Mostaru. Prema informacijama Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH), pretpostavlja se da se radi o posmrtnim ostacima žrtava bošnjačke nacionalnosti koje su na tom području nestale 1993. godine.
Počelo suđenje ministru Selmi Cikotiću zbog zloupotrebe položaja 15. Februara 2022. Suđenje Čitanjem optužnice i iznošenjem uvodne riječi Državnog tužilaštva počelo je suđenje Selmi Cikotiću, aktuelnom ministru sigurnosti Bosne i Hercegovine, optuženom za zloupotrebu položaja te da je u periodu od 2009. do 2011. godine, kada je obnašao funkciju ministra odbrane, oštetio državni budžet za oko 9,7 miliona konvertibilnih maraka (KM) i time pribavio drugome imovinsku korist u iznosu preko 4,1 miliona maraka.
Salihović: Nalozi za putovanja među materijalnim dokazima Tužilaštva KS-a 15. Februara 2022. Suđenje Na suđenju Goranu Salihoviću, bivšem glavnom tužiocu Državnog tužilaštva, Tužilaštvo Kantona Sarajevo (KS) uložilo je materijalne dokaze, među kojima su računi, dokumenti i odluke za koje Odbrana smatra da su pogrešno korišteni pri zbrajanju reprezentativnih troškova.
Tužilac Nebojša Jovanović iz Bijeljine priznao krivicu za nemar u vršenju dužnosti 15. Februara 2022. Vijest Tužilac Okružnog tužilaštva u Bijeljini Nebojša Jovanović priznao je krivicu po tužbi koja ga tereti za nemar ili nepažnju u vršenju službenih dužnosti, pred Prvostepenom disciplinskom komisijom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH).
Disciplinski postupak protiv sutkinje Suda BiH zbog promjene termina “genocid” 15. Februara 2022. Vijest Disciplinski postupak protiv Dragice Miletić, sutkinje Suda Bosne i Hercegovine koja se tužbom Ureda disciplinskog tužioca (UDT) tereti za “ponašanje u sudu i izvan suda koje šteti ugledu sudijske funkcije”, počet će krajem marta, dogovoreno je na pripremnom ročištu pred Disciplinskom komisijom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV).
Zatraženo izricanje disciplinske mjere protiv Mirsada Bilajca 14. Februara 2022. Vijest Ured disciplinskog tužioca (UDT) Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) zatražio je da se glavni tužilac Bosansko-podrinjskog kantona Mirsad Bilajac proglasi odgovornim i da mu se izrekne adekvatna disciplinska mjera za nemar ili nepažnju u vršenju službene dužnosti, kao i neopravdano propuštanje da postupi po odlukama Vijeća.
Sudija Osnovnog suda u Vlasenici opomenut zbog izražavanja u podnescima 14. Februara 2022. Vijest Disciplinska komisija Visokog sudskog tužilačkog vijeća (VSTV) odbila je prijedlog Ureda disciplinskog tužioca (UDT) da novčano kazni sudiju Osnovnog suda u Vlasenici Dragana Golijana zbog neprimjerenog izražavanja u podnescima, te je tuženom izrečena opomena.
Novalić i ostali: Naporan dan o knjigovodstvenim slabostima “Srebrene maline” 11. Februara 2022. Suđenje Na suđenju za zloupotrebe prilikom nabavke respiratora, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine govorio je o nepravilnostima koje je uočio u poslovanju “Srebrene maline”.
Naredne sedmice počinje suđenje Selmi Cikotiću 11. Februara 2022. Vijest Čitanjem optužnice pred Državnim sudom u utorak, 15. februara, počet će suđenje Selmi Cikotiću, ministru sigurnosti BiH optuženom za zloupotrebu položaja, koji se tereti da je u periodu od 2009. do 2011. godine, kada je obnašao funkciju državnog ministra odbrane, oštetio budžet BiH za iznos od oko 9,7 miliona KM.
Završen prekršajni postupak za nošenje uniformi protiv 13 članova organizacije “Sveti Georgije” 11. Februara 2022. Vijest U nastavku postupka za prekršaj zabrane nošenja uniforme 8. januara, prilikom obilježavanja Dana Republike Srpske, pred Osnovnim sudom u Brčkom svjedočili su član grupe “Sveti Georgije” iz Lončara Srđan Letić i policajac Miroslav Gulajić.