Vijest

Zenica: Za šest godina potvrđeno devet optužnica u predmetima ratnih zločina

23. Februara 2022.10:49
Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) podiglo je devet optužnica, koje su i potvrđene pred sudom, od 2015. do kraja prošle godine. Optužnicama je obuhvaćeno 13 osoba.


Kantonalno tužillaštvo Zeničko-dobojskog kantona. Foto: BIRN BiH.

U posljednjih šest godina, Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona donijelo je tužilačku odluku u 39 predmeta ratnih zločina koji su se vodili protiv 67 lica.

“Od tog ukupnog broja, u 13 predmeta kojima je bilo obuhvaćeno 20 lica, donesena je odluka o nepokretanju i nesprovođenju istrage. Odluka o obustavljanju istrage donijeta je u 17 predmeta ratnih zločina kojima su bila obuhvaćena 34 lica”, kazala je Mirna Poljac, viša stručna saradnica za odnose s javnošću Kantonalnog tužilaštva ZDK-a.

Kada je riječ o ishodu presuda u proteklih šest godina, tri predmeta koja su se vodila protiv tri lica za ratne zločine počinjene na području Olova, Maglaja i Žepča, završila su oslobađajućim presudama. Pet osuđujućih sudskih odluka doneseno je protiv osam lica u predmetima ratnih zločina počinjenih na području Zenice, Maglaja, Tešnja i Vareša. Po jednoj optužnici, koja se protiv dva lica vodi za ratne zločine počinjene na području Maglaja, još uvijek traje krivični postupak pred sudom.

Ivona Kukić