Članak
Vijest

Porodice nestalih iz RS-a sutra ponovo protestuju pred Sudom BiH

21. Februara 2022.14:13
Predstavnici porodica nestalih iz Republike Srpske najavili su sutra, 22. februara, nove proteste ispred zgrade Suda Bosne i Hercegovine kako bi izrazili nezadovoljstvo procesuiranjem zločina nad srpskim stanovništvom.
Protesti ispred zgrade Suda BiH. Foto: BIRN BiH

Porodice nestalih podsjećaju da se od protesta koji su se dogodili u decembru prošle godine ništa posebno nije desilo i da nije bilo većih pomaka u procesuiranju ratnih zločina.

“Proteste organizujemo simbolično ‘u pet do 12’ jer smatramo da je krajnje vrijeme da Sud i Tužilaštvo BiH počnu da rade na procesuiranju onih koji su činili najmonstruoznije zločine nad Srbima”, rekao je Branimir Kojić, predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srebrenica, koja je formalni organizator protesta.

“Mi moramo nastaviti pritisak. Nama jedino što preostaje jeste da konstantno vršimo pritisak na Sud, kako bi pokrenuo to pitanje. Naš akcenat je sada na Podrinju. Ovo je samo jedan u nizu protesta koje planiramo da organizujemo”, dodao je Kojić.

Povodom 26. godišnjice od osnivanja Organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila RS-a, nedavno je u Banjaluci održan okrugli sto sa kojeg je poručeno kako osnovni problem u cijelom procesu traženja nestalih jeste rad Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH).

“Mi predlažemo dvije solucije – jedna je da se izvrši sto posto rekonstrukcija Instituta, a druga je da se ukine Institut. Naše opredjeljenje je da se ukine Institut, da se vrati ponovo na entitetske komisije da rade svoj posao”, kazao je Veljko Lazić, zamjenik predsjednika Organizacije.

On je izrazio nezadovoljstvo što se pozivu da prisustvuju ovom skupu nije odazvao niko iz Kolegijuma direktora Instituta.

“Mi danas još uvijek tražimo 1.652 tijela. Sad pogledajte koliko treba godina. Znači, 1.652 godine treba da nađemo tijela. I danas je pitanje, kada bi identifikovali 20 posto od onih koje tražimo, najmanje 50 posto tijela nema ko preuzeti, jer porodice nestaju biološki. Mi nećemo nikada odustati i mi smo se na ovom okruglom stolu okupili da odlučimo kako dalje da nastavimo da radimo”, dodao je Lazić.

Prema riječima Elme Majstorić iz Međunarodne komisije za traženje nestalih osoba (ICMP), u 2021. godini prikupljeno je 168 referentnih uzoraka za 102 nestale osobe.

“Ovaj rezultat je rezultat rada ICMP-a u 33 opštine u BiH. Obradom ovih podataka došlo se do rezultata da je Institutu predat 251 DNK uzorak, od toga je 88 novih imena i 163 koji se odnose na reasocijacije”, rekla je Majstorić na okruglom stolu u Banjaluci.

Dodala je da će ICMP i u narednom periodu nastaviti da pruža tehničku podršku, kako u procesu identifikacije, tako i u traženju i ekshumaciji osoba.

Đorđe Vujatović