Članak
Suđenje
Vijest

Predrag Lažetić: Knjiga sa očevim nadimkom i mnoštvom pogrešnih informacija

18. Februara 2022.15:38
Na suđenju Predragu Lažetiću za zločin počinjen u Gacku, svjedok Odbrane na Okružnom sudu u Trebinju rekao je da je u junu 1992. godine vozio očev traktor, koji je stavio na raspolaganje jedinici komandanta, izvjesnog Tepavčevića.
Okružni sud u Trebinju Izvor: BIRN BiH

Svjedok Saša Govedarica je kazao kako se ta jedinica od Avtovca (opština Gacko) preselila i stacionirala u mjestu Ponikve, i tu su boravili dok nisu otišli prema mjestu Borča, krajem juna. On je kazao da je u jedinici bio sve do pogibije brata, 2. jula 1992. godine, poslije čega se vratio kući.

“U jedinici nas je bilo dvadesetak, ja nisam dužio uniformu ni vojnu opremu, a ostali su imali klasičnu uniformu Jugoslovenske narodne armije (JNA)”, izjavio je svjedok i dodao kako je optuženog Predraga Lažetića poznavao samo kao Gigovog brata, ali da se nisu družili, te da ga nije viđao tokom rata.

Svjedok je u svom iskazu rekao da je u mjestu Miholjače u junu 1992. godine živio u porodičnoj kući sa majkom, ocem, dvojicom braće, djedom i babom.

Prema navodima optužnice, Predrag Lažetić je u junu 1992. u prostorijama “Samačkog hotela” Termoelektrane “Gacko” fizički zlostavljao lica bošnjačke nacionalnosti.

Svjedočeći na okolnosti ulaska njegovog oca u prostorije “Samačkog hotela” u Gacku, svjedok je pojasnio kako je otac, koji je imao nadimak Gigo, poslije rata u kuću donio jednu knjigu čiji je autor bio Bošnjak, a čije ime svjedok nije navodio.

“U toj knjizi je pisalo da je Gigo dolazio u ‘Samački hotel’ i maltretirao Bošnjake. To ga je strašno pogodilo. U knjizi je bilo dosta nelogičnosti i dezinformacija, ali moj se otac nikada nije s tim pomirio”, kazao je svjedok i dodao da je kroz njihovu porodičnu kuću prolazilo mnogo Bošnjaka, te da je njegov otac jednom Bošnjaku čak pomogao da izađe iz Gacka.

Na pitanje Odbrane zna li da su njegov otac i braća ulazili u “Samački hotel”, Govedarica je pojasnio da se jedan brat pridružio Gatačkoj brigadi, da je on bio na mjestu koje je prethodno opisao, a da su brat Radenko i otac bili kod kuće.

“Da se tako nešto dogodilo, otac bi vjerovatno nama stavio do znanja da se nešto desilo i da se mi u budućnosti odredimo prema tome”, zaključio je Govedarica.

Na konstataciju tužiteljke Bojane Marković da je svjedok bio u sastavu paravojne formacije “Bijeli orlovi”, Govedarica je to negirao. Tužiteljka je ustvrdila da se svjedok ne vodi u vojnoj evidenciji za vrijeme rata te osporila njegov kredibilitet. Sudu je dostavila dokaze, između ostalog i dokument Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH (OBA) sa oznakom “povjerljivo”.

Na opasku Odbrane da taj dokument nije mogao biti tu ukoliko tužiteljka nije dobila odobrenje, ona je odgovorila da ga nije objavila, već samo dostavila sudu.

Govedarica je potvrdio da ima vojnu knjižicu u kojoj je upisan period njegovog prethodno opisanog angažovanja i da ju je spreman dostaviti.

Nastavak suđenja zakazan je 31. marta.

Nikolija Bjelica-Škrivan