Vijesti


Medicinski fakultet u Banjoj Luci nabavlja vozilo vrijedno 75.000 KM 4. Marta 2022. Vijest Medicinski fakultet Univerziteta u Banjoj Luci nabavlja novi službeni automobil u vrijednosti od 75.000 KM, bez poreza na dodatnu vrijednost.
Mektić i ostali: Presuda optuženim za zloupotrebe u projektu EU 17. marta 3. Marta 2022. Suđenje Izricanje presude bivšem ministru bezbjednosti Bosne i Hercegovine Draganu Mektiću i ostalim optuženim za zloupotrebu položaja prilikom provođenja projekta koji je finansirala Evropska unija (EU) zakazano je za 17. mart.
Za borbu protiv korupcije neophodno uspostaviti registar stvarnog vlasništva u BiH 3. Marta 2022. Vijest Regulisanje stvarnog vlasništva pravnih subjekata i transparentnost informacija predstavljaju jedan od ključnih elemenata u borbi protiv korupcije, pranja novca i finansiranja terorizma, a Bosna i Hercegovina je prepoznata kao jedna od najkorumpiranijih zemalja, rečeno je na okruglom stolu koji je organizovao Transparency International u BiH.
Četiri priče o stradanju u ratu: Bol kao opomena za očuvanje slobode i mira 3. Marta 2022. Vijest Goran Dragojević, Zijad Bačić, Stanislav Krezić i Emir Hajdarević iskusili su, na različitim stranama, tokom rata zarobljeništvo, ranjavanje, stradanje i gubitak članova porodice, a danas su prijatelji koji su svoje lične priče u svrhu promovisanja suživota i mira podijelili u okviru događaja “Moja priča – od žrtava rata do heroja mira”, koji je u Sarajevu održan pod okriljem USAID-ovog projekta PRO-Budućnost.
VSTV: Do kraja mjeseca konkurs za nosioce rukovodećih pravosudnih funkcija 3. Marta 2022. Vijest Na sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) predsjednik Halil Lagumdžija je kazao da će se nastojati da se prije kraja mjeseca objavi konkurs za nosioce rukovodećih pravosudnih funkcija, među kojima je i pozicija glavnog tužioca Državnog tužilaštva.
Kod Zvornika ekshumirani posmrtni ostaci najmanje dvije žrtve proteklog rata 3. Marta 2022. Vijest U mjestu Baljkovica kod Zvornika danas su ekshumirani nekompletni posmrtni ostaci najmanje dvije žrtve proteklog rata, saopćeno je iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH).
Hasan Dupovac sa braniocem Erminom Gačanovićem Mutap i ostali: Koverta u smeću nakon pregledanja dokaza 3. Marta 2022. Suđenje Na suđenju za prikrivanje dokaza u vezi sa stradanjem Dženana Memića u Sarajevu u februaru 2016., svjedokinja Tužilaštva Bosne i Hercegovine izjavila je da je u korpi za smeće vidjela bačenu kovertu, nakon što je šef – optuženi Hasan Dupovac – pregledao predmet.
“Zajedno dižemo glas”: U BiH neujednačen položaj žrtava ratne torture 2. Marta 2022. Vijest Zbog nepostojanja državnog okvirnog zakona o zaštiti žrtava ratne torture, kao posljedica se javlja neujednačeni položaj žrtava i njihovih prava s obzirom na njihovo mjesto prebivališta, rečeno je tokom promocije Studije o mogućnostima ostvarivanja reparacija za preživjele žrtve ratnog seksualnog nasilja u BiH – “Zajedno dižemo glas”.
Uhapšen osumnjičeni za ubistva civila kod Bijeljine u septembru 1992. godine 2. Marta 2022. Vijest Milenko Samardžija zvani Travka uhapšen je danas na Graničnom prelazu Brod, nakon ulaska na teritorij Bosne i Hercegovine, zbog sumnje da je u septembru 1992. godine učestvovao u zločinu počinjenom u Balatunu kod Bijeljine, saopćeno je iz Državnog tužilaštva.
Međunarodni tužilac će istražiti moguće ratne zločine u Ukrajini 1. Marta 2022. Vijest Glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda (ICC) izjavio je da će otvoriti istragu o mogućim ratnim zločinima i zločinima protiv čovječnosti u Ukrajini.