Vijesti


Zatražena disciplinska odgovornost sutkinje Suda BiH zbog promjene termina “genocid” 21. Marta 2022. Vijest Ured disciplinskog tužioca (UDT) je od Disciplinske komisije Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) zatražio da se sutkinji Državnog suda Dragici Miletić utvrdi disciplinska odgovornost za “ponašanje u sudu i izvan suda koje šteti ugledu sudijske funkcije” i izrekne odgovarajuća disciplinska mjera, dok je punomoćnik tužene predložio da se disciplinska tužba odbije.
Mile Kokot pravosnažno osuđen za zločine u Sanskom Mostu 21. Marta 2022. Vijest Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) potvrdio je prvostepenu presudu Kantonalnog suda u Bihaću kojom je Mile Kokot proglašen krivim za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Sanskom Mostu i osuđen na dvije godine i pet mjeseci zatvora.
Naredne sedmice presude za zločine u Vlasenici i Milićima 18. Marta 2022. Vijest Pred Sudom Bosne i Hercegovine 25. marta će biti izrečena prvostepena presuda za zločine počinjene u Zaklopači za koje se terete Radomir Pantić i ostali.
Mirsad Bilajac smijenjen s pozicije glavnog tužioca u BPK-u 18. Marta 2022. Vijest Prvostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) donijela je odluku kojom je Mirsadu Bilajcu izrečena disciplinska mjera premještanja s mjesta glavnog na mjesto tužioca Kantonalnog tužilaštva Bosansko-podrinjskog kantona (BPK).
Transparency International podnio prijavu protiv Milorada Dodika 17. Marta 2022. Vijest Transparency International u Bosni i Hercegovini (TI BiH) je Komisiji za odlučivanje o sukobu interesa podnio prijavu protiv Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH, jer firme u vlasništvu njegove porodice posluju s državom i primaju značajne podsticaje iz budžeta.
Počelo suđenje bivšem premijeru RS-a Aleksandru Džombiću 17. Marta 2022. Vijest Čitanjem optužnice pred Okružnim sudom u Banjaluci počelo je suđenje bivšem predsjedniku Vlade Republike Srpske (RS) Aleksandru Džombiću, koji je optužen za krivično djelo “zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja”.
Božidaru Perišiću potvrđeno 10 godina zatvora za zločin u Rogatici 17. Marta 2022. Vijest Apelaciono vijeće Državnog suda potvrdilo je prvostepenu presudu kojom je bivši pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS) Božidar Perišić zvani Boban osuđen na 10 godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti počinjenog 1992. na području Rogatice, dok je Vinko Zoranović zvani Joja oslobođen optužbi.
Dragan Mektić i ostali oslobođeni optužbi za zloupotrebe položaja 17. Marta 2022. Suđenje Sud Bosne i Hercegovine prvostepenom presudom oslobodio je, po svim tačkama optužnice, bivšeg državnog ministra sigurnosti Dragana Mektića te Igora Golijanina, Samira Agića i Edina Garapliju optužbi za zloupotrebe položaja.
Blekić i ostali: Spajanje “Unioninvesta” i “VRADIS Investicije” uz anuliranje pozajmica 16. Marta 2022. Suđenje Na suđenju u predmetu “Profit”, gdje je optuženo 16 osoba za organizovanje grupe koja je od 2006. do 2014. godine na nezakonit način stekla imovinsku korist od oko 30 miliona maraka, svjedokinja Tužilaštva Kantona Sarajevo kazala je da je pomoću pozajmica “Unionivesta” koje nisu vraćane, kompanija “VRADIS Investicije” vratila kredit.
Svjedok tvrdi da mu je banjalučka sutkinja tražila novac “da se srede papiri” 16. Marta 2022. Vijest U nastavku suđenja bivšoj sutkinji banjalučkog Osnovnog suda Miri Vučetić za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, svjedoci su potvrdili da su optuženoj davali novac da „se srede papiri“.