Suđenje

Dragan Mektić i ostali oslobođeni optužbi za zloupotrebe položaja

17. Marta 2022.14:22
Sud Bosne i Hercegovine prvostepenom presudom oslobodio je, po svim tačkama optužnice, bivšeg državnog ministra sigurnosti Dragana Mektića te Igora Golijanina, Samira Agića i Edina Garapliju optužbi za zloupotrebe položaja.
Dragan Mektić ispred Suda BiH. Foto: BIRN BiH

Mektić i ostali oslobođeni su optužbi za zloupotrebe prilikom realizacije projekta prekogranične saradnje u oblasti vatrogastva, vrijednog blizu oko 198.000 eura, a koji je Evropska unija (EU) finansirala od 2015. do 2017. godine.

Vijeće je zaključilo da Tužilaštvo Bosne i Hercegovine nije dokazalo nijednu od devet tačaka optužnice koja ih tereti da su iskoristili službeni položaj kako bi sebi i drugima pribavili protivpravnu imovinsku korist. Prema prvostepenoj presudi, Mektić je sve radnje preduzeo radi uspješnog provođenja projekta, te nije pogodovao firmi “Teh-projekt Inženjering” iz Rijeke potpisivanjem aneksa ugovora za nabavku vatrogasne opreme.

“Razlozi potpisivanja aneksa, suprotno navodima optužbe, nisu bili da pogoduje dobavljaču, već krajnjem korisniku – vatrogascima”, naveo je u obrazloženju predsjedavajući Vijeća Mirsad Strika.

On je kazao da Mektić nije imao ni umišljaj u vezi sa manjkavostima zbog neslanja garancije firme u roku od deset dana, što je, kako je rekao, bilo iz objektivnih i opravdanih razloga.

Vijeće je zaključilo da je vatrogasna oprema dopremljena s neznatnim odstupanjima u veličinama u odnosu na naručenu robu, a da čizme nisu mogle biti kupljene jer im je bila visoka cijena u odnosu na predviđeni iznos od 124.940 KM.

“Tužilaštvo zanemaruje činjenicu da se radi o grantu i da čizme nisu bile planirane”, kazao je Strika.

Vijeće je nedokazanim ocijenilo optužbe za zloupotrebe prilikom sklapanja ugovora sa članovima projektnog tima. Neki od angažovanih na projektu su potvrdili da su vraćali novac od honorara u INZA-u, ali, kako je obrazloženo, oni su na to pristali i to nije stvar suda. Strika je rekao da niko nije izjavio da je dao novac Garapliji, kao ni Agiću.

Optužbe protiv Agića za seksualno uznemiravanje zaposlenice tokom službenog putovanja u Nikšiću 31. maja, Vijeće je takođe ocijenilo nedokazanim, jer se iskaz svjedokinje kosi sa materijalnom dokumentacijom, koja pokazuje da su Agić i svjedokinja tog dana bili na jednodnevnom putu u Podgorici bez noćenja.

Prema presudi, Tužilaštvo nije dokazalo stranačke i rodbinsko-kumovske veze prilikom angažovanja firmi koje su štampale materijale za Ministarstvo. Strika je naveo da nema dokaza da je Golijanin uticao na izbor firmi. Dodao je da supruga optuženog nije bila u firmi kada je angažovana za posao, a činjenica da je njegov kum vlasnik nije dovoljna za dokazivanje ovih optužbi.

Odbačene su optužbe za zloupotrebe i pogodovanje prilikom angažovanja firme “Revizor” u okviru projekta.

“Ova firma je određena u ugovoru u grantu, koji je dogovoren sa donatorima prije nego što je Mektić preuzeo dužnost”, kazao je Strika.

On je dodao da nije dokazano da su Agić i Garaplija pogodovali prilikom izbora stranih predavača, kao i da Mektić i Agić nisu ni predložili predavače iz entitetskih civilnih zaštita.

Golijanin je optužen u svojstvu šefa Mektićevog kabineta, Agić kao pomoćnik ministra, a Garaplija kao odgovorna osoba i vlasnik Instituta za zaštitu od požara i eksplozija INZA Sarajevo.

Suđenje Mektiću i ostalima počelo je 4. juna 2020. godine, pet mjeseci nakon što je Državni sud potvrdio optužnicu protiv njih.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.

Marija Taušan