Vijesti


Tužiteljica propustila disciplinsko ročište zakazano zbog njenog nepojavljivanja na suđenjima 16. Marta 2022. Vijest Tužiteljica Tužilaštva Unsko-sanskog kantona Vildana Dedić nije se pojavila na pripremnom ročištu po tužbi koju je protiv nje, zbog neopravdanih nepojavljivanja na suđenjima, podigao Ured disciplinskog tužioca (UDT) Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH).
UDT traži utvrđivanje disciplinske odgovornosti sudije Dragana Golijana 16. Marta 2022. Vijest Ured disciplinskog tužioca (UDT) Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) zatražio je od Disciplinske komisije utvrđivanje disciplinske odgovornosti sudije Osnovnog suda Vlasenica Dragana Golijanina, koji se disciplinskom tužbom tereti za nemar ili nepažnju u vršenju službene dužnosti.
Salihović: Uloženi dokazi službenih putovanja i poklona 15. Marta 2022. Suđenje U nastavku suđenja bivšem glavnom tužiocu Državnog tužilaštva Goranu Salihoviću, sarajevsko Kantonalno tužilaštvo nastavilo je ulagati materijalne dokaze, među kojima su računi sa službenih putovanja, iz ugostiteljskih objekata, poklona i reprezentacija.
Sudija Ljubiša Miličević iz Bijeljine priznao prekršaj donošenja odluka kojim se krši zakon 15. Marta 2022. Vijest Ljubiša Miličević, sudija Osnovnog suda u Bijeljini, koji se po tužbi Ureda disciplinskog tužioca (UDT) tereti za prekršaj “donošenje odluka kojim se očigledno krši zakon ili uporno i neopravdano kršenje pravila postupka”, priznao je disciplinski prekršaj pred Prvostepenom disciplinskom komisijom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH).
Memorandum o razumijevanju udruženja porodica nestalih iz regiona 15. Marta 2022. Vijest Predstavnici udruženja porodica nestalih osoba iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Kosova, Crne Gore i Srbije potpisali su u Sarajevu Memorandum o razumijevanju, kojim potvrđuju posvećenost zajedničkom radu u traganju za istinom i pravdom kroz mehanizam regionalne saradnje, gdje svi imaju jednaka prava i obaveze.
UDT zatražio disciplinsku kaznu za sutkinju Općinskog suda u Zenici 15. Marta 2022. Vijest Ured disciplinskog tužioca (UDT) Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) zatražio je od disciplinske komisije da razrješenjem dužnosti disciplinski kazni Melisu Kovačević, sutkinju Općinskog suda u Zenici, zbog kršenja Zakona o VSTV-u u pogledu presude kojom je proglašena krivom za krivično djelo.
Cikotić: Izmjene ugovora vršene bez odobrenja Predsjedništva BiH 15. Marta 2022. Suđenje Na suđenju u predmetu protiv Selme Cikotića, aktuelnog ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine, optuženog za zloupotrebu položaja te da je u periodu od 2009. do 2011. godine, kada je obnašao funkciju ministra odbrane, oštetio državni budžet za oko 9,7 miliona konvertibilnih maraka (KM) i time drugome pribavio imovinsku korist u iznosu preko 4,1 milion maraka, svjedok Tužilaštva BiH rekao je kako su izmjene ugovora sačinjene bez odobrenja Predsjedništva Bosne i Hercegovine.
Ravnogorci u Višegradu odali počast Draži Mihailoviću bez postrojavanja u centru grada 13. Marta 2022. Vijest Pripadnici ravnogorskih pokreta iz Bosne i Hercegovine i Srbije i njihovi simpatizeri obilježili su u „Draževini“ stradanje Dragoljuba Draže Mihailovića i njegovih sljedbenika bez uniformi i postrojavanja u centru Višegrada uz nadzor pripadnika Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske i mirovnih snaga EUFOR-a.
Šta trebate znati o Rezoluciji Evropskog parlamenta o stranim uticajima 12. Marta 2022. Vijest Organizacije pravoslavnih crkava ocijenjene su kao instrument ruskog utjecaja u pojedinim zemljama Zapadnog Balkana uključujući i Bosnu i Hercegovinu, navodi se rezoluciji Evropskog parlamenta usvojenoj 9. marta.
Skup podrške u Banjaluci: “Noćni vukovi” uz proruske organizacije podržale napad na Ukrajinu 12. Marta 2022. Vijest Sa porukom “Rusijo pobedi u stvaranju časnijeg sveta” u Banjoj Luci je održan skup podrške ruskoj invaziji na Ukrajinu kojeg je organiziralo Udruženje “Srpsko-ruski most”, a najavu je dijelio i motoklub “Noćni vukovi”, čiji članovi su učestovali na današnjem skupu.