Vijesti


Sljedeće sedmice izricanje presude Draganu Mektiću 11. Marta 2022. Vijest U Sudu Bosne i Hercegovine je naredne sedmice, 17. marta – nakon skoro dvije godine suđenja – planirano izricanje presude Draganu Mektiću, Igoru Golijaninu, Samiru Agiću i Edinu Garapliji zbog zloupotrebe položaja.
Novalić i ostali: Uklanjanje viška materijala s portala Vlade FBiH 11. Marta 2022. Suđenje Svjedokinja Odbrane federalnog premijera Fadila Novalića je na suđenju za zloupotrebe prilikom nabavke respiratora rekla da je zbog duplanja zaključaka izmijenila informaciju koju je Vladi Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) dostavila Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) o postupanju za vrijeme pandemije, a koja je u aprilu 2020. objavljena na “e-portalu”.
Suđenje stručnom saradniku za primanje mita: Svjedok nije vidio s kim se optuženi sastaje 11. Marta 2022. Suđenje Na suđenju Tariku Hadžibegoviću, stručnom saradniku u Okružnom javnom tužilaštvu u Banjaluci koji je optužen za primanje mita, svjedok Javnog tužilaštva Republike Srpske (RS) je naveo da nije vidio s kim se optuženi sastao u Prnjavoru.
Pozivi Domu naroda da usvoji zakone ključne za ulazak BiH u EU 10. Marta 2022. Vijest Delegacija Evropske unije (EU) i Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Bosni i Hercegovini pozdravile su usvajanje Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću i Zakona o sprečavanju sukoba interesa u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine i pozvale Dom naroda da ih podrži kako bi se BiH približila članstvu u EU.
Alisa Ramić Mutap i ostali: Nestale fotografije i promjena izvještaja 10. Marta 2022. Suđenje Na suđenju za prikrivanje dokaza u vezi sa stradanjem Dženana Memića u Sarajevu iz februara 2016., svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine izjavio je da je u kancelariji policijskog komesara vidio uputstva za izmjene zapisnika koji je sačinio o forenzičkoj obradi jednog vozila.
Tužilaštvo BiH zaprimilo prijavu koja se odnosi na postavljanje ploče Ratku Mladiću kod Sarajeva 10. Marta 2022. Vijest Dan nakon pisanja Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) o postavljanju nove ploče sa imenom Ratka Mladića na Vracama, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zaprimilo je prijavu koja se odnosi na ovaj događaj.
Kajganić i Sarajlić pred Istražnom komisijom: Problemi u nedostatku saradnje i manjku tužilaca 10. Marta 2022. Vijest Nedostatak saradnje državnog pravosuđa sa evropskim policijskim i pravosudnim institucijama i manjak tužilaca u odnosu na veliki broj predmeta u Kantonu Sarajevo opterećuju dva tužilaštva i utiču na njihov rad, kazali su glavni tužioci koji su saslušani pred Privremenom istražnom komisijom Parlamenta Bosne i Hercegovine.
Počelo suđenje u jednom od predmeta “Zadruga” 10. Marta 2022. Suđenje Čitanjem optužnice i izlaganjem uvodnih riječi, pred Kantonalnim sudom u Sarajevu počelo je suđenje turskom državljaninu Salihu Aslanu, optuženom za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja.
Prijedlog zakona o zloupotrebi genocida: “Bezobrazluk, poricanje, negiranje” 9. Marta 2022. Vijest Zastupnici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine razmatrat će Prijedlog zakona o zabrani zloupotrebe pojma genocid u hitnom postupku, izglasano je na današnjoj sjednici, dok su pojedini zastupnici naveli tokom rasprave kako on predstavlja jednu vrstu bezobrazluka, provokacije i novo poricanje genocida.
Novalić i ostali: Ured davao suštinski pozitivna mišljenja na akte Vlade 9. Marta 2022. Suđenje Na suđenju za zloupotrebe prilikom nabavke respiratora, svjedok Odbrane federalnog premijera Fadila Novalića izjavio je da je Ured za zakonodavstvo davao suštinski pozitivna mišljenja na akte Vlade Federacije Bosne i Hercegovine u vezi s borbom protiv pandemije u proljeće 2020. godine.