Vijesti


Srbija zabranila ulazak u državu Saninu Musi, tvrdi bivši selefijski predavač 25. Marta 2022. Vijest Zbog zaštite države i njenih građana granične službe Srbije zabranile su ulazak u zemlju Saninu Musi, bivšem selefijskom daiji i trenutnom predsjedniku vjerski orijentisane političke stranke “V.N.D.”, objavio je on na svojim društvenim mrežama.
Naredne sedmice počinju suđenja za zločine u Bijeljini i Kotor-Varoši 25. Marta 2022. Vijest Pred Sudom Bosne i Hercegovine će sljedeće sedmice početi suđenje osmorici optuženih za učešće u ubistvu veće grupe civila – među kojima su bili žene i djeca – počinjenom u septembru 1992. u mjestu Balatun kod Bijeljine.
Policijski službenik kažnjen zbog podrške Bilalu Bosniću 25. Marta 2022. Vijest Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Srednjobosanskog kantona disciplinski je kaznilo policijskog službenika Ahmeda Mačka zbog podrške koju je na društvenim mrežama tokom prošle godine uputio Bilalu Bosniću, osuđenom za poticanje na terorizam.
“Pravda za Davida”: Žalba na odluku banjalučkog tužilaštva o obustavi istrage protiv policajaca 25. Marta 2022. Vijest Aktivisti neformalne grupe “Pravda za Davida” podnijeli su pritužbu glavnom tužiocu banjalučkog Okružnog javnog tužilaštva (OJT) Zoranu Bulatoviću na naredbu o obustavi istrage protiv banjalučkih policajaca pokrenute po krivičnoj prijavi zbog hapšenja građana u centru Banjaluke u decembru 2018. godine.
Hadžibegović: Tužilac prezentovao dokaze o oduzimanju novca od optuženog 25. Marta 2022. Vijest U nastavku suđenja Tariku Hadžibegoviću, stručnom saradniku u Okružnom javnom tužilaštvu (OJT) u Banjaluci koji je optužen za primanje mita, u svojstvu svjedoka je saslušan Nikola Bajić, protiv kojeg je OJT Banjaluka vodilo istragu za iznudu novca.
Građanima potrebno efikasno, djelotvorno, transparentno i odgovorno pravosuđe 25. Marta 2022. Vijest Unapređenje kvalitete i efikasnosti pravosuđa, te odgovornost za građane u Bosni i Hercegovini sveukupni su ciljevi projekta pod nazivom „Unapređenje kvaliteta pravosuđa“ koji je predstavljen na završnoj konferenciji danas u Sarajevu.
Najekstremniji oblik nasilja nad ženama bez pravne kvalifikacije 25. Marta 2022. Vijest Femicid i pokušaj femicida su najekstremniji oblik nasilja nad ženama i nisu inkriminisani kao posebno krivično djelo u BiH, zbog čega je neophodno raditi na sistemskoj promjeni, poruke su s predstavljanja Analize prakse sudova u procesuiranju femicida i pokušaja femicida u Bosni i Hercegovini.
“Bobar banka”: Tužilaštvo uložilo materijalne dokaze 24. Marta 2022. Suđenje U nastavku suđenja bivšoj direktorici Agencije za bankarstvo Republike Srpske Slavici Injac, optuženoj za zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja u vezi sa slučajem propasti “Bobar banke”, Republičko javno tužilaštvo uložilo je materijalne dokaze.
Hasan Dupovac Mutap i ostali: Prebacivanje istrage iz saobraćajnog u sektor za krvne delikte 24. Marta 2022. Suđenje Na suđenju za prikrivanje dokaza u vezi sa stradanjem Dženana Memića u Sarajevu u februaru 2016. godine, svjedoci Tužilaštva Bosne i Hercegovine govorili su o uviđaju i istrazi koju je prvobitno vodio saobraćajni, a poslije odsjek za krvne delikte.
Dom naroda nije usvojio zakone o VSTV-u i sprečavanju sukoba interesa 24. Marta 2022. Vijest Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovinе nije usvojio da se Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH razmatra po hitnom postupku, a nije prošao ni Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine (VSTV BiH).