Suđenje

Blekić i ostali: Spajanje “Unioninvesta” i “VRADIS Investicije” uz anuliranje pozajmica

16. Marta 2022.17:29
Na suđenju u predmetu “Profit”, gdje je optuženo 16 osoba za organizovanje grupe koja je od 2006. do 2014. godine na nezakonit način stekla imovinsku korist od oko 30 miliona maraka, svjedokinja Tužilaštva Kantona Sarajevo kazala je da je pomoću pozajmica “Unionivesta” koje nisu vraćane, kompanija “VRADIS Investicije” vratila kredit.
Kantonalni sud u Sarajevu. Foto: BIRN BiH

Aida Fazlagić, koja je 2007. godine prihvatila ponudu Adnana Terzića i počela raditi u “SA Investmentu”, kazala je da je njihovo sjedište bilo na Ciglanama te da su njihove prostorije bile prazne. Navela je da je, bez obzira što nije imala radno iskustvo, prihvatila ponuđen direktorski posao, te da joj je Terzić u toku radnog dana govorio koje dokumente treba potpisati.

Tužiteljica Lejla Kurtanović priložila je dokument o osnivanju “VRADIS Investicije”, na što je svjedokinja potvrdila da su njeni podaci na dokumentu ali da se ne sjeća da joj je ponuđen posao tu, niti da je potpisala taj dokument. Kurtanović je priložila drugi dokaz iz banke na kojem se nalazi potpis Aide Fazlagić, na što je svjedokinja rekla da se sjeća odlazaka u banku ali da je mislila da se sve odnosi na “SA Investment”.

Na upit Obrane svjedokinja je kazala da se ne sjeća da je ikad ušla u notarski ured radi bilo kojeg potpisa te da nikada nije bila prisiljena na bilo što.

Senada Hadžialić, koja je 2003. godine bila uposlena u računovodstvenoj agenciji čiji je vlasnik bio Kasim Mujan, kazala je da je osnivač brokerske kuće “Eurohouse” bio Zijad Blekić. Dodala je da je 2008. godine po nalogu Mujana počela voditi knjige “VRADIS Investicije” te da je taj posao obavljala iz prostorija “Eurohouse” jer su tu bili svi dokumenti.

Ona je rekla da je vlasnik “VRADIS Investicije” bio Muharem Bajrić, vozač Zijada Blekića. Navela je da je komunikacije oko “VRADIS Investicije” vodila sa Edinom Dizdarom jer joj je tako rekao Mujan.

Hadžialić je ispričala da je 2008. “VRADIS Investicije” podigao kredit od nekoliko milijuna od “Fima banke” te da se, kako se sjeća, tada radilo o prodaji dionica preko brokerske kuće “Eurohouse”. Ona je rekla da su bile pozajmice od “Unioninvesta” za “VRADIS Investicije” u vrijednosti oko 15 milijuna konvertibilnih maraka.

Kazala je da je kredit vraćen od pozajmica, a da pozajmice nisu vraćene.

Na upit tužitelja Samira Selimovića svjedokinja je rekla da je po nalogu Mujana 2009. godine vodila knjige “Unioninvesta”, u kom je tada direktorica bila Nermana Šehović a da je s Dizdarom imala komunikaciju oko knjiga. Dodala je da je se “VRADIS Investicije” pripojio “Unioninvestu”.

“Mi kad smo preuzeli, koliko se sjećam, a možda i griješim, bilo je 18 miliona na računu”, kazala je Hadžialić, objašnjavajući da je prvog siječnja 2009. godine tu svotu novca zatekla na računu “Unioninvesta”.

Na upit tužitelja da li se zna odakle taj novac na računu, svjedokinja je rekla da misli da se radilo o prodaji zemljišta “Unioinvesta”. Navela je da je bio ugovor o spajanju “Unioinvesta” i “VRADIS Investicije” te da joj je rečeno da se pozajmice anuliraju.

Prisjetila se da je “Unioninvest” prešao iz dioničkog društva u društvo s ograničenom odgovornošću, ali da ne zna iz kog razloga, te da je tada Muharem Bajrić postao vlasnik. Svjedokinja je rekla da je vlasnik “Eurohousa” bio Armin Mulahusić i da je “Eurohouse” davao pozajmice od 200.000 konvertibilnih maraka tvrtki “Zdravlje”.

Glavni pretres je bio prekinut nakon više pauza zbog pogoršanog zdravstvenog stanja optužene Smiljke Jusufranić. Sudsko vijeće je naložilo vještačenje optužene, te obavijestilo prisutne da će se nalazi dostaviti i da će vještak biti pozvan na naredno ročište.

Kako je ranije priopćeno iz Tužiteljstva Kantona Sarajevo, optužnica tereti Zijada Blekića, Edina Dizdara, Armina Mulahusića, Davera Halilbegovića, Hasana Ćelama, Muharema Bajrića, Ramiza Bibića, Nasera Dacu, Jasmina Jusufranića, Smiljku Jusufranić, Branislava Petrovića, Mirsada Imamovića, Edina Muftića, Elmu Mulahusić, Edinu Halilbegović, Azru Blekić-Aydogan, za krivična djela organizirani kriminal, zlouporaba položaja, pranje novca te prevara u privrednom poslovanju.

Optuženi su da su od 2006. do 2014. godine organizirali grupu koja je na nezakonit način stekla imovinsku korist od oko 30 milijuna maraka i to fiktivnom kupovinom dionica, manipulacijom na tržištu kapitala, te izvlačenjem novca kroz fiktivne pravne poslove.

Nastavak suđenja zakazan je za 23. ožujak.

*Iz ovog teksta optuženi Hamdija i Husein Zvrk su uklonjeni, jer su, kao i Alen Murguz potpisali sporazum. 

Teo Zorić