Vijest

Zatražena disciplinska odgovornost sutkinje Suda BiH zbog promjene termina “genocid”

21. Marta 2022.13:19
Ured disciplinskog tužioca (UDT) je od Disciplinske komisije Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) zatražio da se sutkinji Državnog suda Dragici Miletić utvrdi disciplinska odgovornost za “ponašanje u sudu i izvan suda koje šteti ugledu sudijske funkcije” i izrekne odgovarajuća disciplinska mjera, dok je punomoćnik tužene predložio da se disciplinska tužba odbije.

Ured disciplinskog tužioca. Foto: BIRN BiH

Sutkinja Miletić se tereti da je na ročištu održanom u Upravnom odjeljenju 3. marta 2020. – nakon što je tužitelj Mehdin Jakubović, u predmetu u kojem je postupala, izjavio za zapisnik: “Ja sam preživio genocid” – rekla: “Hoćemo li upotrijebiti termin genocid?”

Disciplinska tužiteljica Alma Hasanović je na glavnoj raspravi obrazložila pet dokaza Ureda, među kojima je i audiozapisnik s ročišta, na kojem se može čuti da je sutkinja Miletić, nakon što je tužitelj Jakubović kazao: “Ja sam preživio genocid i sve te torture”, rekla: “Ja moram da reagujem da termin genocid ne unosimo u zapisnik”, zatraživši da “pronađu adekvatnu riječ i da još niko nije osuđen za to”.

Punomoćnik tužene Dragiša Jokić je proveo četiri dokaza, među kojima je uvid i čitanje presude Suda BiH iz oktobra 2020. godine, na okolnost da tužena nema problem sa upotrebom termina genocid.

Tužiteljica Hasanović je tokom iznošenja završne riječi navela kako smatra da je Ured dokazao da je tužena počinila disciplinski prekršaj te da je tužitelj Jakubović kao stranka u postupku zanemaren, jer je tužena nastavila da bez odobrenja stranke unosi termin “zločin”. Dodala je da je sutkinja Miletić izvodila navode koji su u suprotnosti sa općepoznatim činjenicama te da je, između ostalog, prekršila standard etičkog ponašanja.

“Predlažemo da Disciplinska komisija utvrdi disciplinsku odgovornost tužene za disciplinski prekršaj ‘ponašanje u sudu i izvan suda koje šteti ugledu sudijske funkcije’ (…) Ured smatra da je svijest za počinjavanje prekršaja postojala kod tužene”, kazala je Hasanović, zatraživši da se tuženoj izrekne odgovarajuća disciplinska mjera.

Punomoćnik Jokić je, iznoseći završnu riječ, naveo da je iz činjeničnog opisa disciplinske tužbe nemoguće odrediti šta Ured predlaže, odnosno koja je radnja izvršenja – da li se radi o ponašanju tužene prema tužitelju, prema pravobraniocu ili se radi o povredi Zakona o parničnom postupku, jer u zapisnik nije uneseno ono što je tužitelj rekao.

“Ja znam kako je škakljiva upotreba termina, ali nije ovdje problem da li se desio genocid u Srebrenici, ovdje je pitanje da li je tužitelj u postupku bio žrtva, odnosno da li je preživio genocid”, kazao je Jokić, dodavši da predlaže da Disciplinska komisija odbije disciplinsku tužbu zbog, kako je naveo, nepostojanja valjanih dokaza.

Prvostepena disciplinska komisija će pisanu odluku dostaviti strankama u roku od 30 dana.

Aida Trepanić