Vijesti


Odgođeno ročište za izjašnjenje o krivnji tržišnih inspektora optuženih za koruptivna djela 24. Marta 2022. Suđenje Ročište za izjašnjenje o krivnji Mirze Ademaja, Edine Busuladžić i Alzire Hote, inspektora Federalne uprave za inspekcijske poslove, te posrednika Enesa Zijadića, osumnjičenih za više koruptivnih djela, otkazano je pred Općinskim sudom u Sarajevu jer jedna od Odbrana nije zaprimila sve dokaze.
Potvrđena optužnica protiv Fuada Kasumovića u predmetu “Zenicatrans” 23. Marta 2022. Vijest Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Fuada Kasupovića, gradonačelnika ovog grada, te još deset osoba koje se terete za počinjenje krivičnih djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja, prouzrokovanje stečaja, krivotvorenje službene isprave i nesavjestan rad u službi.
Blekić i ostali: Smiljka Jusufranić sposobna pratiti nastavak suđenja 23. Marta 2022. Suđenje Na suđenju u predmetu “Profit”, gdje je optuženo 16 osoba za organizovanje grupe koja je od 2006. do 2014. godine na nezakonit način stekla imovinsku korist od oko 30 miliona konvertibilnih maraka (KM), vještaci medicinske struke iznijeli su svoj nalaz i mišljenje u vezi sa optuženom Smiljkom Jusufranić.
Novalić i ostali: Tužilac rekao Zolaku da je osumnjičen dok je svjedočio na poziv Odbrane 23. Marta 2022. Suđenje Na suđenju za zloupotrebe prilikom nabavke respiratora, direktor Agencije za lijekove Bosne i Hercegovine Aleksandar Zolak izjavio je da ga federalni premijer Fadil Novalić nije lično kontaktirao i da je “Srebrena malina” dobila dozvole u skladu s propisima, nakon čega je tužilac kazao da je on i dalje osumnjičen.
VSTV: Zbog malog broja optužnica za ratne zločine, državne sudije ne mogu ostvariti normu 23. Marta 2022. Vijest Tokom drugog dana sjednice Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) rečeno je da sudije Suda Bosne i Hercegovine koji rade na predmetima ratnih zločina ne mogu ostvariti normu zbog relativno malog broja optužnica u odnosu na broj sudija.
Potvrđena optužnica protiv federalne ministrice Zore Dujmović 23. Marta 2022. Vijest Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu protiv federalne ministrice kulture i sporta Zore Dujmović, koja se tereti da je od polovine 2015. do polovine 2016. godine zaposlila četiri savjetnika koji nisu ispunjavali uvjete propisane Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji, te im je na taj način pribavila korist u vidu zaposlenja.
VSTV: Porastao broj neriješenih predmeta u pravosuđu, smanjen broj optužnica i istraga 22. Marta 2022. Vijest Tokom 2021. došlo je do blagog porasta ukupnog broja neriješenih predmeta u tužilaštvima te smanjenja istraga i podignutih optužnica u odnosu na dvije godine ranije, rečeno je tokom predstavljanja Statističkog izvještaja o radu sudova i tužilaštava na sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV).
Milorad Dodik nakon saslušanja u Tužilaštvu BiH: Negira optužbe i veze s “Pavlović bankom” 22. Marta 2022. Vijest Nakon što je saslušan u Državnom tužilaštvu, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik kazao je na konferenciji za medije da negira optužbe i vezu s predmetom “Pavlović banka”, kao i da smatra da će sve “pasti zbog nezakonitosti i neustavnosti”.
Pritvor za dvoje osumnjičenih zbog krijumčarenja oružja 22. Marta 2022. Vijest Sud Bosne i Hercegovine odredio je pritvor za Ramu i Veru Mujkić, koji se sumnjiče za međunarodno krijumčarenje oružja i vojne opreme.
Mahmut Švraka Zatraženo da se Mahmut Švraka oglasi odgovornim zbog neraspodjele predmeta putem TCMS-a 21. Marta 2022. Vijest Ured disciplinskog tužioca (UDT) je pred Disciplinskom komisijom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV) zatražio da se tuženi Mahmut Švraka, glavni republički tužilac Republičkog tužilaštva Republike Srpske, oglasi odgovornim i da mu se izrekne adekvatna kazna zbog izbjegavanja raspodjele predmeta putem sistema za automatsko upravljanje predmetima (TCMS), kao i za neprovođenja sigurnosnih provjera uposlenika.