Vijest

Božidaru Perišiću potvrđeno 10 godina zatvora za zločin u Rogatici

17. Marta 2022.15:31
Apelaciono vijeće Državnog suda potvrdilo je prvostepenu presudu kojom je bivši pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS) Božidar Perišić zvani Boban osuđen na 10 godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti počinjenog 1992. na području Rogatice, dok je Vinko Zoranović zvani Joja oslobođen optužbi.

This post is also available in: English


Božidar Perišić i Vinko Zoranović. Foto: Sud BiH

“Vijeće Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine otpremilo je drugostepenu presudu kojom su odbijene kao neosnovane žalbe Tužilaštva BiH i žalba branioca optuženog Božidara Perišića, a potvrđena je prvostepena presuda od 5. jula 2021. godine”, saopćili su iz Državnog suda.

Perišić je, kako se navodi u prvostepenoj presudi, osuđen da je 19. juna 1992. godine u rogatičkom naselju Gračanica, pucajući iz automatskog naoružanja, ubio Salema i Mustafu Sijerčića, čija su tijela naknadno zapalili nepoznati pripadnici VRS-a i do danas nisu pronađena.

Istom presudom je, zbog nedostatka dokaza, Perišić oslobođen optužbe da je 19. juna 1992. u popodnevnim satima u naselju Gračanica ubio Ramiza Alića i Sejdu Huremović, kao i da je 21. novembra 1993. u rogatičkom naselju Šatorovići nanosio fizičke i psihičke povrede Adilu Durmiševiću i njegovom sinu Asimu.

S druge strane, Zoranović je oslobođen optužbe da je, kao pripadnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Rogatica, u noći sa 20. na 21. juni 1992. godine silovao S.R. u stambenoj zgradi prekoputa Crkvenog doma u Rogatici, kao i da je silovao R-1 u podrumu rogatičkog Srednjoškolskog centra.

Tužilaštvo je u žalbi zatražilo da se ukine oslobađajući dio presude, a Perišićeva Odbrana je predlagala ukidanje osuđujućeg dijela. Apelaciono vijeće odbilo je te prijedloge.

Riječ je o konačnoj presudi na koju ne postoji mogućnost žalbe.

Haris Rovčanin


This post is also available in: English