Vijest

Svjedok tvrdi da mu je banjalučka sutkinja tražila novac “da se srede papiri”

16. Marta 2022.17:01
U nastavku suđenja bivšoj sutkinji banjalučkog Osnovnog suda Miri Vučetić za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, svjedoci su potvrdili da su optuženoj davali novac da „se srede papiri“.
Okružno i Republičko tužilaštvo u Banjaluci. Izvor: Gerila.info

Među svjedocima su bila četiri lica kojima je Mira Vučetić vodila predmet u vezi sa imovinskopravnim odnosima. Ona se, u dijelu optužnice koji se odnosi na ovaj predmet koji je vodila, tereti da je od stranaka u postupku za rješavanje predmeta uzela u dva navrata po 600 konvertibilnih maraka (KM).

Svjedok Zoran Ivetić potvrdio je da je, zajedno s drugim licima, u dva navrata dao novac “da se srede papiri”.

“Ona nam je tražila 600 maraka odmah, a 600 avansno. Dala nam je potvrdu za to da smo dali novac. Svi smo između sebe skupili”, kazao je Ivetić.

Svjedok je izjavio da mu je bilo čudno što se daje novac u gotovini, ali da nije postavljao mnogo pitanja, kao i da su dobili potvrdu za predati novac.

Vesnu Rujević, advokaticu optužene, zanimalo je da li je sutkinja Vučetić slala stranke u postupku da novac uplate na žiro račun, na šta je svjedok odgovorio odrično.

Svjedok Milenko Srdija objasnio je da je zajedno sa pet drugih lica kupio plac i da je postupak vođen radi gruntovnog prevođenja i parcelizacije. On je potvrdio da je on lično predao 600 KM u kancelariji sutkinje Vučetić, a da im je tada rečeno da novac ne može biti uplaćen na račun Suda zbog problema sa bankom.

“Kasnije nam je rečeno da moramo, da bi se izdalo rješenje, dati još 600 maraka, i mi smo 400 odnijeli i predali sekretarici u kancelariji. Tada smo i dobili rješenje o izdvajanju”, kazao je svjedok Srdija.

Svjedoci su, na pitanje advokatice Rujević, potvrdili da im je predmet riješen.

Mira Vučetić se optužnicom Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske tereti za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja. U optužnici se navodi da je u više navrata tokom 2014. i 2015. godine u svojoj kancelariji, u namjeri da sebi pribavi imovinsku korist, od stranaka uzela ukupno 2.400 KM, na ime predujma za vještačenje. U optužnici se još navodi i da je sutkinja znala da je to protivno Pravilniku o unutrašnjem sudskom poslovanju.

Sudski vještak geodetske struke Stamenko Mirković svjedočio je da je angažovan u ovom predmetu. Potvrdio je da je izlazio na teren u konkretnom slučaju, a rekao je i da je za taj posao plaćen u gotovini, te da se ne sjeća iznosa, ali da je predmet bio komplikovan. On je kazao i da je ranije postojala praksa da se vještaci za svoj posao ponekad plaćaju u gotovini, ali da to više nije slučaj.

Tužilac Republičkog tužilaštva Goran Glamočanin svjedoku Mirkoviću je pročitao njegov iskaz dat u Tužilaštvu tokom istrage, gdje je sudski vještak rekao da vjeruje da mu je posao plaćen, ali da ne može da se sjeti na koji način.

Svjedokinja Đuka Đukić, šefica računovodstva Osnovnog suda u Banjaluci, potvrdila je da je, kada je ona počela raditi u Sudu u junu 2015. godine, već bio uspostavljen sistem vršenja uplata preko namjenskog depozitnog računa. Tužilac Glamočanin je pitao svjedoka da li je, prema njenim saznanjima, u Sudu bilo poslovanja mimo računa, gotovinom, na šta je svjedokinja odgovorila da ona nije upoznata sa time.

“Nismo primali gotovinska plaćanja u računovodstvu od stranaka”, kazala je Đukić.

Ona je potvrdila da je bilo određenih problema sa računom Suda u smislu funkcionisanja i blokadom računa u “Banci Srpske”, gdje je tada bio namjenski depozitni račun, ali da ni u tom periodu od stranaka nije primana gotovina, već su samo upozoravani da novac ne uplaćuju u “Banku Srpske”.

Na ovom ročištu uloženi su i materijalni dokazi Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske, kao i dokazi Odbrane.

Nastavak glavnog pretresa zakazan je za 7. april.

Vladimir Kovačević