Vijest

Mirsad Bilajac smijenjen s pozicije glavnog tužioca u BPK-u

18. Marta 2022.16:24
Prvostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) donijela je odluku kojom je Mirsadu Bilajcu izrečena disciplinska mjera premještanja s mjesta glavnog na mjesto tužioca Kantonalnog tužilaštva Bosansko-podrinjskog kantona (BPK).


Mirsad Bilajac. Foto: BIRN BiH

“Utvrđena je disciplinska odgovornost tuženog zato što je, u periodu od najmanje pet godina, propustio postupiti u skladu sa relevantnim odredbama pravilnika o sistemu za automatsko upravljanje predmetima (TCMS) i zaključku Vijeća od 17. i 18. decembra 2014. (…) poduzeti potrebne radnje sa ciljem otklanjanja eventualnih tehničkih prepreka za dodjelu predmeta automatskim sistemom odabira, čime je počinio disciplinske prekršaje ‘nemar ili nepažnja u vršenju službenih dužnosti’ i ‘propuštanje, iz neopravdanih razloga, da postupi u skladu s odlukama, naredbama ili zahtjevima Vijeća’”, saopćeno je iz VSTV-a.

Zaključcima iz decembra 2014., kako se navodi u saopćenju, VSTV zadužuje glavne tužioce u BiH da u svojim institucijama obezbijede dodjeljivanje predmeta svim tužiocima putem sistema TCMS.

Bilajac je sankcionisan i po drugoj tački disciplinske tužbe jer je, suprotno odredbama Zakona o zaštiti tajnih podataka BiH, propustio da pokrene postupak personalnih sigurnosnih provjera uposlenika Tužilaštva BPK-a. Time je propustio postupiti u skladu sa zaključkom VSTV-a od 17. jula 2019., kojim “se obavezuju sve pravosudne institucije u BiH da hitno provedu sve obaveze i mjere propisane Zakonom o zaštiti tajnih podataka BiH”.

Ranije je odlukom komisija VSTV-a Gordana Tadić, između ostalog, zbog nepostupanja u skladu sa zaključcima koji zadužuju glavne tužioce da u svojim institucijama obezbijede dodjeljivanje predmeta svim tužiocima putem TCMS-a, smijenjena s pozicije glavne i postavljena na mjesto tužiteljice Tužilaštva BiH.

Na ročištu održanom u februaru ove godine, Ured disciplinskog tužioca (UDT) VSTV-a je zatražio da se tuženom izreknu adekvatne mjere, dok je Bilajac, između ostalog, ustvrdio kako nema nemara i nepažnje u njegovom postupanju.

Protiv ove odluke može se uložiti žalba Drugostepenoj disciplinskoj komisiji VSTV-a.

Haris Rovčanin