Vijesti


Osumnjičenom za zločine u Bijeljini produžen pritvor 19. Aprila 2022. Vijest Sud Bosne i Hercegovine produžio je pritvor Milenku Samardžiji, osumnjičenom za zločine počinjene u Balatunu kod Bijeljine u septembru 1992. godine, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
TRIAL: Žrtve se i dalje susreću s preprekama u ostvarivanju naknada štete 18. Aprila 2022. Vijest TRIAL International predstavio je analizu “Procjena djelotvornosti zahtjeva za naknadu štete u krivičnom postupku”, prema kojoj je ključni problem “nekonzistentnost prakse provođenja imovinskopravnih zahtjeva (IPZ) u predmetima ratnih zločina van i donekle ograničeno i unutar Tužilaštva i Suda BiH, gdje se i uspostavlja”.
Optuženi za zločine u Foči najavio iz Crne Gore sudjelovanje u postupku u BiH 18. Aprila 2022. Vijest Ranko Radulović, kojeg optužnica tereti za zločin protiv čovječnosti počinjen 1992. na području Foče, a koji se nalazi na izdržavanju ranije izrečene kazne zatvora u Crnoj Gori, najavio je aktivno sudjelovanje u krivičnom postupku pred pravosudnim organima Bosne i Hercegovine, navodi Državno tužilaštvo.
Subotić i ostali: Ulazak robe veće vrijednosti u BiH bez carinske kontrole 18. Aprila 2022. Suđenje U nastavku suđenja Špiri Subotiću i Ahmedu Bešireviću, koji se terete za zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja i primanje dara i drugih oblika koristi, svjedok Državnog tužilaštva je izjavio da tokom smjene optuženih nije evidentiran ulazak robe u Bosnu i Hercegovinu.
Potvrđena optužnica zbog stvaranja uslova za prevaru pri glasanju u Dobretićima 18. Aprila 2022. Vijest Općinski sud u Jajcu potvrdio je optužnicu protiv Marka Idžanovića koja ga tereti za pripremanje krivičnog djela prevare pri glasanju na području općine Dobretići tokom lokalnih izbora 2020. godine.
Tužiteljica Slavica Matijaš disciplinski odgovorna za vrijeđanje članova grupe “Pravda za Davida” 15. Aprila 2022. Vijest Drugostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća donijela je odluku prema kojoj je Slavica Matijaš, tužiteljica Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka, odgovorna za disciplinski prekršaj “ponašanje u tužilaštvu ili izvan tužilaštva koje šteti ugledu tužilačke funkcije”, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Iduće sedmice izricanje presude Vikiću i ostalima 15. Aprila 2022. Vijest U Državnom sudu je naredne sedmice zakazano izricanje prvostepene presude Draganu Vikiću, Jusufu Pušini, Nerminu Uzunoviću i Mladenu Čovčiću, optuženim za ubistva osam zarobljenika počinjena u sarajevskom Velikom parku 22. aprila 1992. godine.
Zatražen pritvor za devet uhapšenih u akciji “Ira” zbog organizovanog kriminala 15. Aprila 2022. Vijest Državno tužilaštvo zatražilo je pritvor za devet osoba koje su prije nekoliko dana uhapšene u par gradova u akciji kodnog naziva “Ira”, a koje su osumnjičene za organizovani kriminal, međunarodno krijumčarenje droge, te oružja i vojne opreme, kao i druga krivična djela. Odbrane su se usprotivile ovom prijedlogu.
Šta trebate znati o novom izvještaju State Departmenta o ljudskim pravima u BiH 15. Aprila 2022. Vijest U posljednjem izvještaju State Departmenta o ljudskim pravima u Bosni i Hercegovini navodi se kako je u izvještavanju značajne količine medija nerijetko dominirala nacionalistička retorika, te etnička i politička pristrasnost, što je često podsticalo netoleranciju, a ponekad i mržnju.
Fatmir Alispahić pravosnažno oslobođen optužbi za izazivanje mržnje 15. Aprila 2022. Vijest Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine pravosnažno je oslobodilo Fatmira Alispahića optužbi za izazivanje nacionalne, vjerske i rasne mržnje, razdora i netrpeljivosti u tekstovima koje je objavljivao na portalu Antimigrant.ba.