Vijest

Tužiteljica Slavica Matijaš disciplinski odgovorna za vrijeđanje članova grupe “Pravda za Davida”

15. Aprila 2022.16:45
Drugostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća donijela je odluku prema kojoj je Slavica Matijaš, tužiteljica Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka, odgovorna za disciplinski prekršaj “ponašanje u tužilaštvu ili izvan tužilaštva koje šteti ugledu tužilačke funkcije”, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).


Članovi neformalne grupe “Pravda za Davida”. Foto: BIRN BiH

Iz Kancelarije disciplinskog tužioca su za BIRN BiH potvrdili da je drugostepenom odlukom Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) Matijaš proglašena odgovornom, ali nisu mogli reći o kojoj je sankciji riječ.

Ova odluka donesena je nakon žalbe na odluku Prvostepene disciplinske komisije kojom je Matijaš oslobođena disciplinske odgovornosti.

Kancelarija disciplinskog tužioca VSTS-a je u martu prošle godine donijela odluku da je prijava članova grupe “Pravda za Davida” osnovana i da postoje elementi za pokretanje disciplinskog postupka protiv banjalučke tužiteljke. Ona se teretila da je 1. decembra 2020. godine po izlasku iz zgrade Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, ispred koje se u tom trenutku održavao protest neformalne grupe “Pravda za Davida”, rekla: “Opet ovi kriminalci”, te je na taj način prekršila standarde tužilačke etike.

Ozren Perduv, aktivista “Pravde za Davida”, za BIRN BiH je kazao da nije očekivao ovakvu odluku Drugostepene komisije.

“Za mene je ovo jedini logičan ishod jer je nas nekoliko vrlo jasno čulo šta je ona nama tada rekla. A pored toga, naše navode su potvrdili i sudski policajci koji su tog dana bili na dužnosti i koji su svjedočili pred pomenutim komisijama. Ipak, mislim da odluka ne bi bila ovakva da nije bilo ovolike medijske pažnje. Ostaje još da se vidi koja vrsta disciplinske sankcije je izrečena”, kazao je Perduv.

Iz Okružnog javnog tužilaštva nisu željeli komentarisati disciplinsku mjeru koju je Kancelarija disciplinskog tužioca VSTS-a donijela po prijavi protiv tužiteljke Matijaš. U ovom tužilaštvu ranije takođe nisu željeli da komentarišu prijavu koju je protiv nje podnio Ozren Perduv.

“Okružno javno tužilaštvo Banjaluka ne može komentarisati odluke Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH”, kratko su odgovorili iz banjalučkog Okružnog tužilaštva.

Predsjednik VSTS-a Halil Lagumdžija kratko je za BIRN BiH rekao da će izrečena sankcija protiv banjalučke tužiteljka biti poznata kada budu obaviještene sve stranke u postupku i kada odluka Disciplinske komisije bude objavljena na stranici Visokog sudskog i tužilačkog savjeta.

Do objave ovog teksta na pisani upit nije odgovorio ni Stevan Dimitrijević, zastupnik Matijaš.

 

Vladimir Kovačević