Vijesti


Godišnjice zločina u Ahmićima i Trusini: Potraga za nestalim i nakon 29 godina 15. Aprila 2022. Vijest Sutra, 16. aprila, obilježava se 29. godišnjica zločina počinjenih u selima Ahmići kod Viteza, gdje su pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) ubili 116 civila, i Trusina kod Konjica, gdje su pripadnici Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) ubili 15 civila i sedam vojnika koji su se prethodno predali.
Zatvorske kazne zbog pripremanja prevara pri glasanju u Brčkom 15. Aprila 2022. Vijest Nekadašnji poslanici Skupštine Brčko distrikta Radoslav Bogićević i Nenad Kojić su sa Tužilaštvom Distrikta skopili sporazum o priznanju krivice zbog pripremanja izvršenja prevare pri glasanju, nakon čega im je Osnovni sud u Brčkom izrekao po četiri mjeseca kazne zatvora.
Žrtve zabrinute zbog Tintorovog prebacivanja u Srbiju na izdržavanje kazne 14. Aprila 2022. Vijest Udruženje žrtava i svjedoka genocida zatražilo je od nadležnih institucija hitnu reakciju i zaustavljanje bilateralnih sporazuma sa državama u kojima se ne priznaju međunarodne presude, a nakon što je Viši sud u Beogradu uvažio zahtjev Jovana Tintora da kaznu od deset godina zatvora, koju mu je izrekao Sud Bosne i Hercegovine zbog zločina počinjenih u Vogošći, izdržava u Srbiji.
Tužilaštvo BiH formiralo predmet zbog ploče na Vracama posvećene Mladiću 14. Aprila 2022. Vijest Tužilaštvo Bosne i Hercegovine formiralo je predmet zbog postavljanja nove ploče na Vracama sa imenom Ratka Mladića, osuđenog za genocid i druge zločine počinjene u BiH, uprkos zakonskoj zabrani davanja podsjetnika osuđenim za ratne zločine koju je nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Inzko.
Državno tužilaštvo godinu dana bez odluke o predmetu obilježavanja Dana ruskih dobrovoljaca 14. Aprila 2022. Vijest Državno tužilaštvo godinu dana nije donijelo odluku za predmet okupljanja ruskih dobrovoljaca u Višegradu, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH). Ove sedmice održano je novo okupljanje na vojničkom groblju Megdan u ovom gradu.
Na području Lopara ekshumirani posmrtni ostaci jedne osobe 14. Aprila 2022. Vijest Tokom ekshumacije u zaseoku Kovačevići u mjestu Koraj na području općine Lopare pronađeni su skeletni ostaci najmanje jedne osobe, saopćeno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.
Suđenje Hadžibegoviću: Odbrana sumnja u zakonitost pribavljanja dokaza 13. Aprila 2022. Vijest Izvođenjem materijalnih dokaza Tužilaštva danas je nastavljeno suđenje Tariku Hadžibegoviću, stručnom saradniku u Okružnom javnom tužilaštvu Banja Luka koji je optužen za primanje mita.
Novalić i ostali: Višestruki skok cijena respiratora 13. Aprila 2022. Suđenje Vještak Odbrane na suđenju federalnom premijeru Fadilu Novaliću i ostalima, optuženima za zloupotrebe prilikom nabavke respiratora, izjavio je da je teško utvrditi kolika je bila cijena respiratora koje je Federacija uvezla prije izbijanja pandemije, ali da informacije do kojih je došao ukazuju na značajan skok s nekoliko hiljada na nekoliko desetina hiljada.
Blekić i ostali: Pozajmica brokerske kuće “Eurohaus” 13. Aprila 2022. Suđenje Svjedok sarajevskog Kantonalnog tužilaštva je na suđenju u predmetu “Profit”, gdje se 16 optuženih tereti za više krivičnih djela, negirao da je od brokerske kuće “Eurohaus” primio pozajmicu u iznosu od 192.000 konvertibilnih maraka (KM) iako je rekao da mu “djeluje” da se na ugovoru o pozajmici nalazi njegov potpis.
VSTV bez stava o postupanju prema tužiteljici Tadić nakon sankcija 13. Aprila 2022. Vijest Dva dana nakon što su Sjedinjene Američke Države (SAD) uvele sankcije nekadašnjoj glavnoj državnoj tužiteljici Gordani Tadić zbog podrivanja demokratskih procesa na Zapadnom Balkanu, Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) izdalo je saopćenje u kome podsjeća da je upravo ovo pravosudno tijelo potvrdilo njen disciplinski prekršaj, ne spominjući kako će sankcije uticati na njen tužilački rad.