Vijesti


Traženo spajanje predmeta za povredu radnih odnosa Emira Mešića 21. Aprila 2022. Vijest Na pripremnom ročištu u postupku Emira Mešića, zaštićenog prijavitelja korupcije, protiv Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIO BiH) zatraženo je spajanje svih parnica pred Državnim sudom proisteklih iz njegovih prijava za povredu prava iz radnog odnosa.
Potvrđena optužnica protiv advokata Stojana Vukajlovića 21. Aprila 2022. Vijest Okružni sud u Banjoj Luci potvrdio je optužnicu koju je 8. aprila protiv advokata Stojana Vukajlovića podiglo Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala Republičkog javnog tužilaštva zbog krivičnog djela “povreda zakona od strane sudije ili javnog tužioca u pomaganju”.
Naknada štete od 30.000 ili 100 KM Šemsudinu Mehmedoviću 21. Aprila 2022. Vijest U ponovljenom postupku po tužbi Šemsudina Mehmedovića, zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine protiv kojeg je 2018. godine obustavljena istraga za ratni zločin u Tešnju, njegov pravni zastupnik je predložio da se usvoji tužbeni zahtjev za naknadu štete od 30.000 KM, dok je Pravobranilaštvo BiH predložilo da se prijedlog odbije te da mu se dosudi iznos od 100 KM.
Odgođeno suđenje sutkinji Miri Vučetić zbog nedolaska advokata 21. Aprila 2022. Suđenje Nastavak suđenja u predmetu koji Republičko javno tužilaštvo Republike Srpske vodi protiv Mire Vučetić, bivše sutkinje banjalučkog Osnovnog suda, odgođeno je danas pred Okružnim sudom u Banjoj Luci jer se advokatica optužene nije pojavila u sudnici.
Blekić i ostali: Prenos dionica sa radnika na optužene 20. Aprila 2022. Suđenje U nastavku suđenja u predmetu “Profit”, gdje se 16 optuženih tereti za više krivičnih dijela, svjedok Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu je izjavio da je učestvovao u popunjavanju ugovora za darivanje dionica sa radnika na optužene.
Izložba “Backup”: Priče o ratnom nasilju u Stocu na nenasilan način kroz usmenu historiju 20. Aprila 2022. Vijest Borba protiv revizionizma i pogrešnog tumačenja događaja iz prošlosti putem umjetnosti i usmene historije cilj je izložbe “Backup” koja će od sutra, 21. aprila, biti postavljena u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine. Rad je ovo četiri umjetnika o životnim pričama osoba iz Stoca koje su tokom proteklog rata bile zatvorene u hercegovačkim logorima.
Evropski parlament: U BiH potrebna borba protiv stranih uticaja i usklađivanje sa sankcijama EU 20. Aprila 2022. Vijest Pitanje secesionističke retorike političkih predstavnika iz Republike Srpske (RS), kao i pitanje reforme Izbornog zakona, mora biti riješeno, rečeno je na sjednici Odbora za vanjske poslove Evropskog parlamenta, gdje je raspravljano o nacrtu izvještaja za Bosnu i Hercegovinu za 2021. godinu, u kome se daje i osvrt na strane maligne uticaje.
Uložen niz materijalnih dokaza na suđenju u slučaju propasti “Bobar banke” 20. Aprila 2022. Suđenje U nastavku suđenja Slavici Injac, bivšoj direktorici Agencije za bankarstvo Republike Srpske, Republičko javno tužilaštvo koje zastupa optužnicu Tužilaštva Bosne i Hercegovine, predalo je Okružnom sudu Banjaluka nove materijalne dokaze.
Strožija kazna za Čauševića i Sadikovića ili ukidanje prvostepene presude 19. Aprila 2022. Suđenje Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je u obrazlaganju žalbe od Apelacionog vijeća Suda BiH zatražilo da izrekne strožije kazne bivšem direktoru Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Kemalu Čauševiću te Anesu Sadikoviću, dok je Odbrana predložila da se prvostepena presuda ukine i zakaže ponovno suđenje.
Pritvoreno devet osumnjičenih iz akcije “Ira” zbog organizovanog kriminala 19. Aprila 2022. Vijest Sud Bosne i Hercegovine je po prijedlogu Državnog tužilaštva odredio pritvor za devet osoba koje su prije nekoliko dana uhapšene u policijskoj akciji “Ira”, izvedenoj u više gradova, zbog sumnje da su u sklopu organizovanih kriminalnih grupa počinile više krivičnih djela.