Vijesti


Beogradski sud priznao presudu iz BiH: Tintor će kaznu za zločine u Vogošći izdržavati u Srbiji 13. Aprila 2022. Vijest Jovan Tintor zvani Joja ostatak kazne će izdržavati u Srbiji, nakon što je u susjednoj zemlji priznata presuda Suda Bosne i Hercegovine kojom je osuđen na deset godina zatvora za zločine počinjene u Vogošći, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Postupak protiv tužiteljice Knežević zbog neizvršavanja uputstava nadređenih pokrenut po prijavi Sarajlije 12. Aprila 2022. Vijest Disciplinska komisija prihvatila je da se na glavnoj raspravi izvedu svi dokazi koje je predložio Ured disciplinskog tužioca (UDT) i sarajevska kantonalna tužiteljica Jasminka Knežević, protiv koje je podnesena tužba zbog neopravdanog kašnjenja i neizvršavanja uputstava nadređenog tužioca.
Suđenje bivšem predsjedniku Vlade RS-a: Svjedoci se ne sjećaju detalja kredita 12. Aprila 2022. Vijest U nastavku suđenja bivšem predsjedniku Vlade Republike Srpske (RS) Aleksandru Džombiću, koji je optužen za krivično djelo “zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja” zbog dodjele kredita Investiciono-razvojne banke RS-a preduzeću “Energolinija” iz Zvornika, svjedoci su kazali da se ne sjećaju mnogih stvari oko odluke o kreditiranju.
Šabić u tužbi protiv BiH traži isplatu razlike plata koju bi dobio da je unaprijeđen 12. Aprila 2022. Vijest Pred Sudom Bosne i Hercegovine održano je pripremno ročište na kojem Samir Šabić, oslobođen optužbi za ratni zločin počinjen na području Bosanske Krupe, potražuje razliku plata koje bi mu bile isplaćene da je 2014. godine unaprijeđen u čin inspektora Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona (MUP USK).
Disciplinski postupak protiv sudije iz Livna zbog kašnjenja u izradi odluka 12. Aprila 2022. Suđenje Disciplinski postupak protiv Olivera Badrova, sudije Općinskog suda u Livnu, koji se pred Uredom disciplinskog tužitelja (UDT) vodi zbog “neopravdanog kašnjenja u izradi odluka”, bit će nastavljen početkom maja.
Cikotić: “Nezahvalno prognozirati ovogodišnji povratak bosanskohercegovačkih građana iz Sirije” 12. Aprila 2022. Vijest Nakon što je Safet Sinanović, koji već godinama očekuje povratak svoje djece iz Sirije, zatražio na današnjem sastanku ubrzanje povratka bh. građana, državni ministar sigurnosti Selmo Cikotić je naveo da je nezahvalno prognozirati kada bi se to moglo očekivati.
Goran Milošević i ostali: Prisluškivanje i pretres grupe osumnjičene za prekogranični kriminal 12. Aprila 2022. Suđenje Na suđenju Goranu Miloševiću i ostalima koji se terete za više krivičnih djela, među kojima je davanje dara i drugih oblika koristi, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine opisao je praćenje i prisluškivanje grupe osumnjičene za prekogranični kriminal.
Nove krivične prijave zbog kriminala i zloupotrebe položaja u Banjoj Luci 12. Aprila 2022. Vijest Gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković podnio je Okružnom javnom tužilaštvu krivične prijave protiv bivšeg direktora “Vodovoda” Zorana Popovića, kao i još pet odgovornih lica, zbog sumnje da su počinili krivično djelo “zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja”.
SAD uvele sankcije Gordani Tadić i Asimu Sarajliću 11. Aprila 2022. Vijest Sjedinjene Američke Države (SAD) uvele su sankcije nekadašnjoj glavnoj državnoj tužiteljici Gordani Tadić zbog podrivanja demokratskih procesa na zapadnom Balkanu, te delegatu Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Asimu Sarajliću zbog koruptivnih radnji.
Niske kazne i duga suđenja ne sprečavaju korupciju: Transparency International 11. Aprila 2022. Vijest Kazne na kraju sudskih postupaka u koruptivnim krivičnim predmetima u Bosni i Hercegovini su niske i ne djeluju preventivno, a suđenja traju predugo, čime se krši prvo na pravično suđenje, podsjećaju autori izvještaja Transparency Internationala.