Vijest

Fatmir Alispahić pravosnažno oslobođen optužbi za izazivanje mržnje

15. Aprila 2022.13:37
Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine pravosnažno je oslobodilo Fatmira Alispahića optužbi za izazivanje nacionalne, vjerske i rasne mržnje, razdora i netrpeljivosti u tekstovima koje je objavljivao na portalu Antimigrant.ba.

Fatmir Alispahić. Foto: BIRN BiH

Vijeće je kao neosnovanu odbilo žalbu Tužilaštva kojom se predlagalo da se presuda ukine ili preinači i da se Alispahić oglasi krivim, te potvrdilo prvostepenu presudu.

Tužilaštvo je krajem marta uložilo žalbu zbog bitnih povreda odredbi krivičnog postupka te pogrešnog ili nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, s prijedlogom da se žalba uvaži, presuda ukine i zakaže ponovno održavanje glavnog pretresa ili da se preinači i optuženi Alispahić oglasi krivim.

U odgovoru na žalbu Odbrana je zatražila da ona bude odbijena.

Sud BiH je u novembru 2021. godine nepravosnažno oslobodio Alispahića da je u više navrata, tokom 2019. i 2020. godine, putem internet stranice Antimigrant.ba, na kojoj je administrator i urednik sadržaja, kao i putem društvenih mreža, objavljivao tekstove i videozapise koji obiluju izjavama što potiču i šire mržnju prema migrantima i migrantskoj populaciji, kao i između konstitutivnih naroda u BiH.

Na ovu presudu ne postoji pravo žalbe.

Lamija Grebo