Vijest

Optuženi za zločine u Foči najavio iz Crne Gore sudjelovanje u postupku u BiH

18. Aprila 2022.15:43
Ranko Radulović, kojeg optužnica tereti za zločin protiv čovječnosti počinjen 1992. na području Foče, a koji se nalazi na izdržavanju ranije izrečene kazne zatvora u Crnoj Gori, najavio je aktivno sudjelovanje u krivičnom postupku pred pravosudnim organima Bosne i Hercegovine, navodi Državno tužilaštvo.


Državni sud i Tužilaštvo. Foto: BIRN BiH

Optuženi je na ročištu održanom 17. septembra 2021. godine putem videolinka negirao krivicu, dok iz Suda BiH kažu da se Radulović nalazi u Crnoj Gori, na izdržavanju kazne zatvora na osnovu presude tamošnjeg suda.

“U svrhu planiranja radnji daljnjeg procesuiranja optuženog Radulovića, Sud se obraćao Tužilaštvu Bosne i Hercegovine da dostavi nove informacije o optuženom, kao i da se opredijeli u pogledu mjera koje Tužilaštvo namjerava preduzeti u smislu obezbjeđenja prisustva optuženog i uspješnog vođenja krivičnog postupka. Tužilaštvo se izjasnilo da preduzima radnje u smjeru postavljanja prijedloga za ustupanje krivičnog gonjenja optuženog Radulovića nadležnim organima Crne Gore”, kažu iz Državnog suda.

Iz Državnog tužilaštva s druge strane navode kako ustupanje krivičnog gonjenja jeste mogućnost, ali moraju biti zadovoljeni određeni uslovi, te da konačnu odluku o slučaju ustupanja pravosudnim organima Crne Gore donosi Sud BiH.

“Optuženi je najavio svoje aktivno sudjelovanje u krivičnom postupku pred pravosudnim organima Bosne i Hercegovine”, navodi se u odgovoru Tužilaštva BiH.

Radulović se tereti da je od 27. jula do 31. augusta 1992. godine, kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), učestvovao u napadu na civilno stanovništvo na području Foče, zatim da je učestvovao u uzimanju talaca bošnjačke nacionalnosti, protupravnom, samovoljnom i vojnim potrebama neopravdanom uništavanju imovine u velikim razmjerama i protuzakonitom zatvaranju civila Bošnjaka.

Optužen je i da je pomagao u prisiljavanju djevojaka bošnjačke nacionalnosti na seksualni odnos ili s njim izjednačene seksualne radnje – silovanje, te prisilio više djevojaka bošnjačke nacionalnosti na seksualni odnos.

Iz Tužilaštva, koje je optužnicu podiglo u septembru 2020., ranije je saopćeno da je Radulović državljanin Crne Gore i da je ranije višestruko osuđivan.

Povezani članci

Haris Rovčanin