Vijesti


Pritvor osumnjičenom za promet oružja u Njemačku 25. Aprila 2022. Vijest Sud Bosne i Hercegovine je, po prijedlogu Državnog tužilaštva, odredio pritvor Goranu Radiću, osumnjičenom za pripadnost organizovanoj kriminalnoj grupi koja se bavila neovlaštenim prometom oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne namjene.
Optuženi za zločine u Goraždu pred Sudom BiH u junu 25. Aprila 2022. Vijest Nakon što optuženi nije pristupio početkom marta, u Sudu Bosne i Hercegovine je u junu ponovo zakazano ročište na kojem je planirano da se o krivici izjasni Brane Petković, koji se tereti za zločin protiv civilnog stanovništva počinjen u maju 1992. na području naselja Lozje – Kokino Selo kod Goražda.
U srijedu rasprava o žalbi na presudu Damiru Hadžiću i ostalima 25. Aprila 2022. Vijest Sarajevsko Kantonalno tužilaštvo uložilo je žalbu na prvostepenu presudu Kantonalnog suda kojom su nekadašnji načelnik sarajevske Općine Novi Grad Damir Hadžić i službenici Jasmina Horo i Jusuf Čaušević oslobođeni optužbe za zloupotrebe u ovoj općini.
Šta trebate znati o raspravi Gordane Tadić i VSTV-a 22. Aprila 2022. Vijest Snimak sastanka održanog u kompleksu pravosudnih institucija između nosilaca najviših pravosudnih funkcija postaje predmet različitih tumačenja nakon objave državne tužiteljice Gordane Tadić koja navodi kako je tada na nju vršen pritisak kada je bila glavna državna tužiteljica.
Naredne sedmice pravosnažna presuda za zločine na području Vozuće i Zavidovića 22. Aprila 2022. Vijest Sud Bosne i Hercegovine će 28. aprila izreći pravosnažnu presudu bivšem komandantu Trećeg korpusa Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) Sakibu Mahmuljinu, optuženom za zločine na području Vozuće i Zavidovića 1995. godine.
Zatraženo utvrđivanje disciplinske odgovornosti glavnog kantonalnog tužioca iz Tuzle 22. Aprila 2022. Vijest Na glavnoj raspravi pred Prvostepenom disciplinskom komisijom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VTSV) protiv Tomislava Ljubića, glavnog tužioca Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona (TK), zatraženo je da mu se izrekne disciplinska odgovornost zbog kašnjenja u donošenju odluka po pritužbama, dok je pravni zastupnik zatražio da se tužba odbije kao neosnovana.
Disciplinski postupak protiv sutkinje zbog isticanja funkcije tokom podnošenja krivične prijave 22. Aprila 2022. Vijest Ured disciplinskog tužioca (UDT) je od Prvostepene disciplinske komisije Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VTSV) zatražio da se utvrdi disciplinska odgovornost Edibe Jakupović, sutkinje Općinskog suda u Tuzli, zbog prekršaja “ponašanje u sudu i izvan suda koje šteti ugledu sudijske funkcije”, dok je punomoćnik tužene zatražio da se tužba odbije.
Zatražen pritvor za još jednu osobu u nastavku akcije “Ira” 22. Aprila 2022. Vijest Državno tužilaštvo zatražilo je pritvor za Gorana Radića, koji je jučer uhapšen u nastavku akcije “Ira” zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivična djela organizovanog kriminala. Sud Bosne i Hercegovine je prije nekoliko dana odredio pritvor također za devet osoba uhapšenih u ovoj akciji zbog sumnje da su u sklopu organizovanih kriminalnih grupa počinile više krivičnih djela.
Potvrđena optužnica protiv direktora bolnice u Doboju u vezi s javnim nabavkama 22. Aprila 2022. Vijest Okružni sud u Banjoj Luci potvrdio je optužnicu za nesavjestan rad u službi protiv Mladena Gajića, direktora Bolnice “Sveti apostol Luka” u Doboju.
Knight i Haviv o izložbi u Sarajevu: Stvaranje mira hrabrije od ratovanja 22. Aprila 2022. Vijest Uoči izložbe “Imagine: Refleksije o miru”, čije je otvaranje večeras u Sarajevu, fotograf Gary Knight govori da postavka istražuje teme i izazove u izgradnji mira kroz intiman pogled u društva koja su prošla i preživjela surove konflikte, ističući da društvo mora slaviti mir umjesto rata, što je znatno hrabrije.