Vijest

Osumnjičenom za zločine u Bijeljini produžen pritvor

19. Aprila 2022.11:19
Sud Bosne i Hercegovine produžio je pritvor Milenku Samardžiji, osumnjičenom za zločine počinjene u Balatunu kod Bijeljine u septembru 1992. godine, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Kuće iz kojih su odvedeni civili u naselju Bukreš kod Bijeljine. Foto: BIRN BiH

Tužilac Ivan Matešić potvrdio je u razgovoru za BIRN BiH da je Samardžiji pritvor produžen na dva mjeseca.

Na ranijem ročištu na kojem se raspravljalo o produženju pritvora tužilac Matešić je u potpunosti ostao kod prijedloga za produženje pritvora Samardžiji zvanom “Travka” i “Žabac”. On je tada rekao da je osumnjičeni, zajedno s još nekim osobama, učestvovao u odvođenju a potom i ubistvima 22 civila bošnjačke nacionalnosti. Dodao je da se radi o ubistvima sedmero djece, njihovih roditelja, djedova i baka, te da se za Samardžiju vodi istraga povodom ubistva još tri osobe bošnjačke nacionalnosti.

Matešić je na tom ročištu kazao da postoji opasnost od bjekstva i uticaja na svjedoke te da Tužilaštvo treba ispitati dodatne svjedoke za slučaj tri ubistva. Rekao je da Samardžija radi u Sloveniji.

“Imate zabilješke gdje se Samardžija raspitivao o svjedocima među svojim kolegama”, kazao je Matešić ranije na ročištu, na kojem je Odbrana zatražila određivanje mjera zabrane.

Samardžija je uhapšen početkom marta na Graničnom prelazu Brod, nakon ulaska na teritorij BiH, o čemu je BIRN BiH pisao.

Zbog zločina kod Bijeljine policija je početkom decembra 2021. uhapsila nekoliko osoba, a osam njih je kasnije optuženo za zločin protiv civilnog stanovništva.

Ranije su optuženi Živan Miljanović, pomoćnik komandira Stanice javne bezbjednosti (SJB) Bijeljina, Stevo Bokarić, pripadnik Službe državne bezbjednosti (SDB) Bijeljina, Jovica Petrović i Mirko Simić, pripadnici Interventnog voda SJB-a, Goran Sarić, nekadašnji komandant Specijalne brigade policije RS-a, te Ljubo Marković, Slavenko Kočević i Zvonko Pržulj, pripadnici Specijalnog voda MUP-a RS-a tzv. “Pahuljice”. Svi su u februaru negirali krivicu.

BIRN BiH je pisao kako je suđenje u ovom predmetu trebalo početi krajem marta, ali je bilo odgođeno zbog nedolaska optuženog Sarića na ročište.

Lamija Grebo