Vijest

Zatražen pritvor za devet uhapšenih u akciji “Ira” zbog organizovanog kriminala

15. Aprila 2022.15:16
Državno tužilaštvo zatražilo je pritvor za devet osoba koje su prije nekoliko dana uhapšene u par gradova u akciji kodnog naziva “Ira”, a koje su osumnjičene za organizovani kriminal, međunarodno krijumčarenje droge, te oružja i vojne opreme, kao i druga krivična djela. Odbrane su se usprotivile ovom prijedlogu.


Sud BiH i Tužilaštvo BiH. Foto: BIRN BiH

Pritvor je zatražen za Željka Radovanovića, Igora Bilotića, Samira Alagića, Anđelka Đokića, Mišu Rosića, Sašu Kovačevića, zatim sudiju Osnovnog suda u Bijeljini – Odjeljenje u Loparama Jovana Savića, te Dragana Muharemovića i Miroslava Pajića.

Tužiteljica Bojana Jolović je, na ročištu na kojem se raspravljalo o prijedlogu za određivanje pritvora, rekla da se radi o nekoliko kriminalnih grupa koje su krijumčarile drogu iz Holandije i Njemačke u BiH, zatim oružje, te činile druga krivična djela, poput nasilničkog ponašanja.

Analizom komunikacija društvene aplikacije Anom, kako je kazala tužiteljica, naveden je niz događaja kojima su se osumnjičeni bavili, kao i niz osoba, od kojih nisu sve identifikovane.

“Aplikaciju Anom su koristili par mjeseci, a prije toga su koristili aplikaciju Sky. Bili su toliko sigurni u aplikaciju Anom da između sebe nisu skrivali ništa. Slali su fotografije droge, na koji način će biti prenesena, na koji način će biti prenesena nova. Postoje i slike novca”, rekla je tužiteljica.

Prema Tužilaštvu, organizovana grupa se bavila premlaćivanjem i zastrašivanjem onih koji nisu htjeli sarađivati s njima, te su, osim prometa drogom, i drugim načinima pribavljali korist.

Za osumnjičenog sudiju Savića, Tužilaštvo je navelo da se jedan od članova grupe interesovao za ishod svoje presude na Vrhovnom sudu Republike Srpske, da je osumnjičeni, putem njemu poznatih lica, saznao kako je ukinuta i na taj način odao službenu tajnu.

Član grupe se, kako je kazala tužiteljca, interesovao za pritvor u tom predmetu, a sudija je, nakon što mu je obećan dar, putem njemu poznatih lica tražio informaciju šta se dešava s pritvorom.

“Radi se o sudiji koji ima uticaj u društvu i položaj među kolegama. Ovo nije usamljen slučaj jer postoji sumnja da je odavao informacije o većem broju presuda u parničnim postupcima, savjetovao kako da se postupa i koji advokati da se izaberu”, rekla je tužiteljica Jolović.

Prema njenim riječima, Sud BiH je već zauzeo stav kada je u pitanju korištenje aplikacije Anom, da svi osumnjičeni nisu identifikovani niti su ispitani svi svjedoci, ali i da droga nije pronađena.

Odbrane osumnjičenih su zatražile da se prijedlog Tužilaštva odbije zbog nepostojanja osnovane sumnje, jer nema individualizacije u radnjama koje su osumnjičenima stavljene na teret, a samo su rijetki branioci kao alternativu pritvoru predložili izricanje mjera zabrane.

Bakir Hećimović, koji brani osumnjičenog Radovanovića, kazao je da Tužilaštvo svoje navode zasniva na analizi kriptovane komunikacije Anom, što je, po njemu, nezakonit dokaz, dok u prijedlogu ne postoji izvještaj o prodaji droge niti o presijecanju tog lanca.

Dejan Bogadanović, branilac osumnjičenih Biletića i Rosića, za Anom je rekao da je besmislen, osim što je nedozvoljen, a izvještaj sam po sebi ne može biti dokaz, već samo operativna informacija kojom će se početi s prikupljanjem dokaza.

“Nema droge, nema iznosa novca, nema nepoznatih lica. Tvrdnja Tužilaštva da nema droge jeste dokaz da je istraga prerano krenula”, kazao je Bogdanović i naveo da u sudski spis nije ušla naredba o provođenju istrage.

Odbrana sudije Savića je navela da je za djela koja su mu stavljena na teret nadležno Republičko javno tužilaštvo RS-a, a ne Tužilaštvo i Sud BiH, da je prijedlog Tužilaštva pun nelogičnosti i neistina.

Prema Odbrani, Savić se u Bijeljini mnogima zamjerio časno radeći svoj posao, a Tužilaštvo je trebalo utvrditi da li je prihvatio “čašćenje” za provjeru informacije za pritvor, za šta nema dokaza.

Sud BiH će odluku o prijedlogu Tužilaštva donijeti u zakonom predviđenom roku.

Haris Rovčanin