Vijest

Iduće sedmice izricanje presude Vikiću i ostalima

15. Aprila 2022.16:39
U Državnom sudu je naredne sedmice zakazano izricanje prvostepene presude Draganu Vikiću, Jusufu Pušini, Nerminu Uzunoviću i Mladenu Čovčiću, optuženim za ubistva osam zarobljenika počinjena u sarajevskom Velikom parku 22. aprila 1992. godine.

Dragan Vikić. Foto: BIRN BiH

Vikiću, koji je, kao bivši komandant Specijalne jedinice i komandant Jedinice rezervnog sastava Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Bosne i Hercegovine (MUP RBiH), optužen da nije spriječio ni preduzeo mjere na kažnjavanju podređenih, kao i Pušini, koji je bio pomoćnik ministra unutrašnjih poslova za uniformisanu policiju, te Uzunoviću i Čovčiću, koji se terete kao nekadašnji pripadnici Jedinice rezervnog sastava policije, presuda će biti izrečena u četvrtak, 21. aprila.

U ponedjeljak, 18. aprila, planirana je statusna konferencija i početak suđenja Zoranu i Radenku Iliću, koji su optuženi za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Rogatice.

Zoran i Radenko Ilić se terete da su, kao pripadnici Rogatičke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), u rogatičkom naselju Rudo 19. juna 1992., naoružani i u uniformama, zajedno s drugim njima poznatim vojnicima učestvovali u nezakonitom lišenju slobode civila bošnjačke nacionalnosti, odvajanju muškaraca od djece i žena, te prisilnom odvođenju u nepoznatom pravcu 16 muškaraca, kojima se od tada gubi svaki trag.

Žalbena sjednica na presudu kojom je bivši direktor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Kemal Čaušević osuđen na jedinstvenu kaznu od devet godina zatvora zbog primanja dara i drugih oblika koristi, te pranja novca, dok je zbog davanja dara Anes Sadiković osuđen na dvije godine zatvora, planirana je za utorak, 19. april. Čaušević je istom presudom oslobođen optužbe za zloupotrebu položaja.

Naredne sedmice se nastavljaju suđenja za zločine počinjene u Kotor-Varoši, Doboju, Ugljeviku, Brčkom, Bratuncu, Foči, Konjicu, Vlasenici i Sokocu.

Haris Rovčanin