Vijesti


Duvnjak: Stalno mjesto boravka – Hrvatska 28. Augusta 2009. Članak Jakov Duvnjak se nije pojavio na unaprijed zakazanom ročištu za određivanje pritvora, niti je Sudu poznato da li je primio poziv.
Korićanske stijene: Uhapšena još dvojica osumnjičenih 27. Augusta 2009. Članak Uhapšena još dvojica osumnjičenih za zločin na Korićanskim stijenama, a Tužilaštvo BiH najavljuje pretres policijske stanice u Prijedoru.
Lalović i Škiljević: Bivši zatvorenik i upravnik 27. Augusta 2009. Članak Svjedok Odbrane, predratni zatvorenik zatvora na Kuli, tvrdi da su ratni zatočenici radili fizičke poslove 1992. godine.
Trbić: Tužilaštvo zatražilo 45 godina zatvora 25. Augusta 2009. Članak U sklopu iznošenja završne riječi, Državno tužilaštvo zatražilo od Suda da osudi Milorada Trbića na maksimalnu kaznu dugotrajnog zatvora.
Korićanske stijene: Još jedan sporazum 24. Augusta 2009. Članak Državno tužilaštvo najavilo da je postignut još jedan sporazum o priznanju krivice za zločin počinjen na Korićanskim stijenama.
Bastah i ostali: Dodatni dokazi Tužilaštva 24. Augusta 2009. Članak Tužilaštvo BiH će u narednom periodu izvesti dodatne dokaze na suđenju Predragu Bastahu i Goranu Viškoviću.
Pelemiš i Perić: Naređenje optuženog 24. Augusta 2009. Članak Dva svjedoka Tužilaštva BiH ispričala kakva su naređenja imali u julu 1995. godine, nakon pada Srebrenice.
Lalović i Škiljević: Glasine o postavljanju upravnika 21. Augusta 2009. Članak Dvojica svjedoka Odbrane koji su 1992. godine boravili na Kuli nisu mogli potvrditi koju funkciju je imao Radoje Lalović, ali su rekli da se “pričalo” kako će postati upravnik.
MKSJ/ICTY: Fizička sila protiv Tolimira 12. Augusta 2009. Članak Zdravko Tolimir tvrdi da je upotrijebljena fizička prisila protiv njega u pritvorskoj jedinici Haškog tribunala.
Odgođeno izjašnjenje o krivici 10. Augusta 2009. Članak Sud BiH odgodio izjašnjenje o krivici u predmetu Milisav Gavrić jer je optuženi i dalje u bjekstvu, pretpostavlja se u Srbiji, čije državljanstvo ima pored bosanskog.