Članak

Radić i ostali: “Sabiralište” u Vojnom

9. Februara 2011.00:00
Na obnovljenom suđenju za zločine počinjene u Vojnom kod Mostara, Slavko Puljić, general-bojnik, ponovno je dao iskaz kao svjedok Odbrane optuženog Marka Radića, rekavši da je čuo za “postojanje tog logora”.

This post is also available in: English

“Prvi put sam čuo 1995. godine, kada je poginuo vojnik koji je iz Vojnog. Čuo sam da je bio logor, sabiralište, ne znam kako se tačno zove. Nije bilo čvrste discipline i stege, te je zbog toga bilo moguće da se lažno izvijesti”, rekao je svjedok Puljić, koji je 1993. godine obavljao funkciju načelnika u Operativnoj zoni Jugoistočna Hercegovina.

Tužilaštvo BiH tereti Marka Radića, Dragana Šunjića, Damira Brekala i Mirka Vračevića da su, kao pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO), počinili zločin u zatvoru Vojno kod Mostara, gdje su tokom 1993. i 1994. godine bili zatvoreni Bošnjaci, među kojima žene i djeca.

Prema optužnici, zatvorenici su zlostavljani, maltretirani, ubijani i odvođeni na prinudne radove.

Sud BiH je u februaru 2009. nepravomoćno osudio Radića, Šunjića, Brekala i Vračevića na ukupno 80 godina zatvora, ali je nakon žalbi Tužilaštva i Odbranâ, Apelaciono vijeće odbacilo prvostepenu presudu u aprilu 2010. i odredilo ponovno održavanje suđenja.

Svjedok Puljić je rekao da mu nije poznato da su zarobljeni civili kopali tranšeje na položaju pod kontrolom HVO-a.

Na ovom ročištu iskaz je dao i Esad Bilić, vještak grafolog, kojem su predočena dva fotokopirana dokumenta na kojima se u rubrikama pod nazivom “dozapovjednik i zapovjednik” nalazi potpis drugooptuženog Šunjića.

Vještak je rekao da na osnovu fotokopiranih dokumenata “ne može dati nikakvo mišljenje”.

Nastavak suđenja zakazan je za 10. februar ove godine, kada će iskaz dati drugooptuženi Šunjić.

                                                                                                                                   A.J.

This post is also available in: English